Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ayrault: Vo štvrtok sa v Paríži uskutoční schôdzka o irackom Mósule

Jean-Marc Ayrault Foto: TASR/AP

Bitka o Mósul sa začala v pondelok. Zúčastňujú sa na nej iracké armádne a kurdské polovojenské jednotky podporované koalíciou 60 krajín.

Paríž 18. októbra (TASR) - Francúzsko a Irak organizujú tento štvrtok v Paríži ministerskú schôdzku, ktorá bude venovaná nástrojom na stabilizáciu situácie v Mósule po ofenzíve koaličných síl zameranej na vyhnanie džihádistov z tohto druhého najväčšieho mesta Iraku. Informoval o tom dnes v Paríži francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault.

Niekoľko dní po tejto schôdzke sa v Paríži zídu ministri obrany krajín, ktoré sú členmi medzinárodnej koalície bojujúcej proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS), aby vyhodnotili výsledky dosiahnuté počas bitky o Mósul. Tá by podľa odhadov vojenských analytikov mohla trvať niekoľko týždňov až mesiacov.

Ayrault dnes na stretnutí s novinármi spresnil, že Irán, ktorý je vplyvným hráčom v irackom konflikte, nebol do Paríža pozvaný.

Šéf francúzskej diplomacie uviedol, že "vojnu treba vyhrať, ale treba aj posúdiť všetko, čo umožní dosiahnuť mier".

Vysvetlil, že v Mósule treba ustanoviť vládne úrady a pripraviť celkovú stabilizáciu situácie. Okrem toho za aktuálnu prioritu označil ochranu civilného obyvateľstva Mósulu a priľahlých obcí a dodávky humanitárnej pomoci.

V rozhovore s novinármi Ayrault vyslovil aj obavy, že džihádisti, ktorým sa podarí ujsť z Mósulu, by sa mohli presunúť do Sýrie. Zdôraznil, že v súvislosti s tým ako čoraz naliehavejší problém vyvstáva mesto Rakká, ktoré je baštou džihádistov v Sýrii.

"Ak chceme bojovať s terorizmom účinne, Rakká je zásadným problémom," zdôraznil Ayrault, pričom však priznal, že príprava ofenzívy na toto mesto "by si vyžiadala čas i politickú vôľu". Poukázal pri tom na to, že na rozdiel od európskych krajín Spojené štáty vnímali Mósul ako svoj primárny cieľ a mesto Rakká ako sekundárny problém. Dodal však, že aj USA už v tejto veci zmenili názor.

Bitka o Mósul sa začala v pondelok. Zúčastňujú sa na nej iracké armádne a kurdské polovojenské jednotky podporované koalíciou 60 krajín.

Podľa francúzskeho ministra obrany Jeana-Yva Le Driana by boje o Mósul mohli trvať týždne i mesiace, čo vyvoláva obavy z vypuknutia humanitárnej katastrofy týkajúcej sa asi 1,5 milióna ľudí, ktorí v meste uviazli. Masového úteku civilistov z mesta sa obáva aj OSN.