Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Až 37 krajín OSN podporilo čínsku politiku voči Ujgurom

Ilustračné foto. Foto: TASR

Pekingu sa zastala rôznorodá skupina štátov, medzi ktorými sa okrem iných nachádzali aj Rusko, Saudská Arábia, Nigéria, Alžírsko a Severná Kórea.

Ženeva 12. júla (TASR) - Veľvyslanci 37 krajín pri OSN napísali v piatok otvorený list, v ktorom podporili politiku Pekingu voči Ujgurom v autonómnej provincii Sin-ťiang na severozápade Číny. Reagovali tak na stredajší otvorený list veľvyslancov 22 krajín, ktorí politiku Číny voči tejto menšine ostro kritizovali. Písala o tom agentúra AFP.

Pekingu sa zastala rôznorodá skupina štátov, medzi ktorými sa okrem iných nachádzali aj Rusko, Saudská Arábia, Nigéria, Alžírsko a Severná Kórea.

"Chválime obdivuhodné úspechy Číny v oblasti ľudských práv," píše sa v liste, ktorý podpísali tiež Mjanmarsko, Filipíny či Zimbabwe. "Uvedomujeme si, že terorizmus, separatizmus a náboženský extrémizmus, spôsobili v provincii Sin-ťiang enormné škody ľuďom zo všetkých etnických skupín," uviedli ďalej autori.

Peking označil medzitým pôvodný, kriticky ladený list za "ohováranie".

Ešte v stredu napísali veľvyslanci 22 členských krajín OSN vysokej komisárke OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej, ako aj Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC) otvorený list, v ktorom odsúdili útlak Ujgurov zo strany čínskej vlády.

Signatármi tohto listu, v ktorom krajiny vyjadrili znepokojenie nad "overenými správami o neoprávnenom zadržiavaní, sledovaní a reštrikciách namierených prevažne proti Ujgurom a iným menšinám v (autonómnej oblasti) Sin-ťiang", sú okrem iných aj Austrália, Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada a Nemecko.

Podľa odhadov OSN sa v internačných táboroch v Číne v súčasnosti nachádza približne milión Ujgurov a príslušníkov ďalších turkotatárskych menšín. Osoby, ktoré tieto tábory zažili, vydávajú svedectvá o mučení, podvýžive a bití väzňov.

Čína podobné obvinenia odmieta a tvrdí, že ide o strediská odborného vzdelávania, kam sú moslimskí Ujguri posielaní na politickú a pracovnú prevýchovu. Ich internáciou chce Peking - ako tvrdí - bojovať proti šíreniu extrémistickej ideológie, terorizmu a separatizmu.

Ujguri sú početné turkotatárske, prevažne moslimské etnikum žijúce v autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny.