Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Až 75 percent uloveného veľrybieho mäsa sa nepredá

Veľryba, ktorú ulovili harpúnou japonskí rybári z veľrybárskej flotily. Foto: TASR/AP

Lov veľrýb je predmetom medzinárodného moratória z roku 1986 a stavia sa proti nemu mnoho krajín.

Tokio 13. júna (TASR) - Tri štvrtiny z viac ako 1200 ton mäsa veľrýb, ulovených japonskými rybármi v severozápadnom Pacifiku, sa vôbec nepredá.

Oznámila to dnes nezisková organizácia aktivistov Inštitút pre výskum veľrýb (ICR) so sídlom v japonskej metropole Tokio.

Inštitút zorganizoval od vlaňajšieho októbra 13 kôl verejných dražieb, aby podporil konzumáciu veľrybieho mäsa, ale 909 z ponúkaných 1212 ton sa nepredalo.

"Nepodarilo sa nám dosiahnuť výsledky, ktoré sme očakávali," povedal predstaviteľ ICR pre japonskú tlačovú agentúru Kjódo.

Inštitút uviedol, že cenové ponuky predložené na dražbách veľkoobchodníkmi a veľkovýrobcami potravín boli často nižšie než najnižšia cena, ktorú ICR stanovil, alebo dokonca neboli predložené žiadne cenové ponuky.

Mimoriadne kritizovaný japonský lov veľrýb je finančne stratový, pretože väčšina Japoncov nekonzumuje veľrybie mäso, ale v chode ho udržujú určité majetkové záujmy, ako tvrdia odporcovia veľrybárstva.

Lov veľrýb je predmetom medzinárodného moratória z roku 1986 a stavia sa proti nemu mnoho krajín. Japonsko v roku 1987 oficiálne zastavilo lov veľrýb so zárobkovým účelom, ale využíva medzeru v moratóriu a vďaka nej pokračuje v love pod zámienkou vedeckého výskumu.