Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Azarov: Skôr či neskôr všetci uznajú Krym za súčasť Ruska

Na archívnej snímke Mykola Azarov Foto: TASR/AP

Zosadený ukrajinský premiér pripomenul, že Krym nikdy nebol súčasťou Ukrajiny, ak neberieme do úvahy rok 1954, keď jej bol v rámci jedného štátu administratívne odovzdaný.

Kyjev 17. februára (TASR) - Zosadený ukrajinský premiér Mykola Azarov tvrdí, že "skôr či neskôr všetci uznajú Krymský polostrov za súčasť Ruskej federácie". Uviedol to v dnešnom rozhovore pre ruský denník Kommersant.

Azarov v ňom pripomenul, že Krym nikdy nebol súčasťou Ukrajiny, "ak neberieme do úvahy rok 1954, keď (jej) bol v rámci jedného štátu administratívne odovzdaný".

Bývalý ukrajinský premiér v rozhovore vyjadril presvedčenie, že "skôr či neskôr" všetci uznajú Krym za súčasť Ruskej federácie. "Uznajú, nič s tým nenarobia," vyhlásil Azarov. Vedeniu Ukrajiny i Západu nezostane nič iné, len akceptovať realitu, dodal.

Zmienil sa aj o prípade Kosova, ktoré označil za historické centrum Srbska. "Je to územie, kde sú korene Srbska. Nemožno tvrdiť, že Krym je pre Ukrajinu takýmto územím. Krym nikdy nebol súčasťou Ukrajiny," upozornil Azarov.

Pripomenul aj mesto Kaliningrad, niekdajší Königsberg, ktorý bol kedysi hlavným mestom Východného Pruska, ale "teraz už nikomu z nemeckého vedenia ani nenapadne žiadať" o jeho vrátenie. Podobne nikto nebude žiadať ani vrátenie Krymu, očakáva Azarov.

Pripomenul, že na Kryme sa konalo referendum o pripojení tohto polostrova k Rusku, z ktorého jasne vyplynulo, že obyvatelia Krymu "nechcú žiť v banderovskom režime". "Je to ich právo, koniec koncov, (bola to) autonómna republika (Ukrajiny)," vyhlásil Azarov.

Agentúra UNIAN v tejto súvislosti pripomenula, že Európsky parlament nedávno privítal iniciatívu na vytvorenie mechanizmu rokovaní vo formáte "Ženeva +" na "deokupáciu" Krymu a jeho navrátenie pod ukrajinskú správu. S touto iniciatívou prišiel v polovici januára ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Spomínané referendum sa konalo v marci roku 2014 a za spojenie ukrajinského polostrova s Ruskom sa vyslovilo vyše 90 percent hlasujúcich.

EÚ, ako aj mnohé ďalšie štáty sveta referendum o pripojení Krymu k Rusku označili za nelegálne a nelegitímne a odmietli uznať jeho výsledok. Západ aj v dôsledku tohto kroku uvalil na Rusko a proruských predstaviteľov Ukrajiny sankcie.