Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Azarov je pripravený rokovať pri rešpektovaní ústavnosti a práva

Protesty v Kyjeve, 3. decembra 2013 Foto: TASR/AP Photo

V Kyjeve pokračovali aj dnes večer protestné zhromaždenia, na Námestí nezávislosti sa zišlo asi 10-tisíc ľudí.

Kyjev 3. decembra (TASR) - Predseda ukrajinskej vlády Mykola Azarov vyjadril dnes pripravenosť na rokovania s predstaviteľmi demonštrantov i opozície, avšak s podmienkou, že nebudú ďalej blokovať prácu štátnych úradov.

V posolstve, ktoré zverejnil dnes v Kyjeve tlačový odbor úradu ukrajinskej vlády, premiér priznáva, že sa v práci dopustil aj chýb, preto je otvorený kritike a dialógu. "Má to však jednu veľmi dôležitú podmienku: Všetko sa musí opierať o rešpektovanie ústavnosti a práva," zdôrazňuje sa v Azarovovom stanovisku.

Ukrajinský premiér odsúdil a označil za nezodpovednosť okupáciu radnice v ukrajinskej metropole a blokádu práce tamojšej administratívy, ktorú začali demonštranti ešte v nedeľu. Azarov sa poďakoval poslancom, ktorí dnes zamietli návrh na vyslovenie nedôvery jeho kabinetu a ubezpečili ho o podpore. Súčasne informoval, že už v stredu zamieri do Bruselu delegácia, aby tam rokovala o podpísaní asociačnej dohody, výhodnej pre Ukrajinu. Iná delegácia odcestuje v ten istý deň do Moskvy s cieľom obnoviť bilaterálnu spoluprácu s Ruskom v hospodárskej a obchodnej sfére.

"Napriek ťažkostiam má vláda situáciu pod kontrolou a nedopustí, aby sa životné podmienky občanov zhoršili," zdôraznil Azarov, ktorý ubezpečil, že jeho kabinet urobí maximum pre zachovanie pokoja v krajine.

Opozičný predák Arsenij Jaceňuk medzičasom v mene demonštrantov oznámil, že protestná akcia pred úradom hlavy štátu, prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý je aktuálne na oficiálnej návšteve Číny, bude pokračovať do splnenia požiadaviek, ktoré vzniesla ukrajinská opozícia, vrátane odvolania vlády a vypísania predčasných prezidentských i parlamentných volieb.

V Kyjeve pokračovali aj dnes večer protestné zhromaždenia, na Námestí nezávislosti sa zišlo asi 10.000 ľudí, ďalšie tisíce sa nachádzali v uliciach vedúcich k sídlu prezidenta bývalej sovietskej republiky. Žiadne správy o vážnejšom narušení poriadku však z metropoly Ukrajiny neprišli. Naopak, demonštranti požadujúci odchod Azarovovej vlády ponúkli teplým čajom a pečivom príslušníkov policajných útvarov špeciálneho určenia, ktorí chránia vládne inštitúcie.

Ministri NATO odsúdili použitie nadmernej sily voči demonštrantom

Ministri zahraničných vecí 28 členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO), vrátane SR, vyzvali dnes z Bruselu Ukrajinu, aby nepokračovala v neprimeranom nasadení sily proti demonštrantom.

Vo vyhlásení šéfov diplomacií, ktoré zverejnili v Bruseli, signatári vyzývajú všetky zainteresované strany, aby rezignovali na provokácie a použitie násilia. Súčasne apelujú na Ukrajinu ako v súčasnosti predsednícku krajinu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby konala v súlade so svojimi medzinárodnými záväzkami a zaručila slobodu prejavu i slobodu zhromažďovania.

"Vyzývame vládu a opozíciu, aby vstúpili do dialógu a začali proces reforiem," cituje z vyhlásenia tlačová agentúra DPA.

Ministri zahraničných vecí v ňom ubezpečili, že Ukrajina zostáva dôležitým partnerom NATO a že v partnerstve s ňou by sa malo pokračovať na základe demokratických hodnôt. Aliancia aj naďalej podporuje reformy na Ukrajine, vyplýva z vyhlásenia.

Šéf diplomacie USA John Kerry po zasadnutí ministrov NATO vyzval ukrajinskú vládu, aby počúvala hlasy obyvateľov krajiny, ktorí chcú žiť v slobode a prosperite. "Vyzývame všetky strany, aby sa správali pokojne. Násilie nemá miesto v modernom európskom štáte," zdôraznil Kerry, ktorého citovala agentúra Reuters.