Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan: Armáda splnila vojenské ciele na hraniciach s Arménskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jerevan oznámil, že pri bojoch a silnom delostreleckom ostreľovaní z Azerbajdžanu zahynulo najmenej 49 arménskych vojakov.

Baku 13. septembra (TASR) - Azerbajdžan splnil svoje vojenské ciele na hraniciach s Arménskom. V utorok to oznámila kancelária azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva po obnovení pohraničných bojov. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Provokácie spáchané arménskymi silami na hraniciach boli odvrátené a všetky potrebné ciele boli splnené," uviedla kancelária prezidenta po stretnutí Alijeva s vedením armády. Za napätie je "plne zodpovedné politické vedenie Arménska".

Jerevan oznámil, že pri bojoch a silnom delostreleckom ostreľovaní z Azerbajdžanu zahynulo najmenej 49 arménskych vojakov.

Azerbajdžanský rezort obrany uviedol, že išlo o reakciu na provokácie Arménska a odmietol, že jeho útoky zasiahli civilnú infraštruktúru. Priznal tiež mŕtvych, no nešpecifikoval ich počet.

Znepriatelené Arménsko a Azerbajdžan viedli v posledných desaťročiach dve vojny o Náhorný Karabach. Prvá sa odohrala ešte na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia. Tento región je od sovietskych čias formálne súčasťou Azerbajdžanu, no žijú tam prevažne Arméni.

Šesťtýždňová vojna z jesene 2020, nazývaná aj druhou vojnou o Náhorný Karabach si vyžiadala viac než 6500 životov. Boje sa skončili prímerím, ktoré sprostredkovalo Rusko.