Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Z frontovej línie v Náhornom Karabachu hlásia ťažké boje

Doktorky ošetrujú 12-ročného Gevorga Grigoryana, ktorý utrpel zranenia počas raketových útokov azerbajdžanskými ozbrojenými silami 2. apríla 2016 v nemocnici v Stepanakerte, Náhorný Karabach. Foto: TASR/AP

Náhorný Karabach je časť Azerbajdžanu, ktorá je v súčasnosti pod kontrolou jednotiek miestnych etnických Arménov a arménskej armády.

Jerevan 2. apríla (TASR) - Ťažké boje vypukli v noci nadnes medzi arménskou armádou a azerbajdžanskými ozbrojenými silami pozdĺž hraníc so separatickým Náhorným Karabachom - časťou Azerbajdžanu, ktorá je v súčasnosti pod kontrolou jednotiek miestnych etnických Arménov a arménskej armády.

Predstavitelia Arménska i Azerbajdžanu sa podľa agentúry AP z viny za vypuknutie bojov obvinili navzájom. Obete na životoch neboli bezprostredne hlásené.



Od vojny, ktorá sa skončila v roku 1994, majú Náhorný Karabach pod kontrolou arménska armáda a miestne ozbrojené zložky. Arménsko-azerbajdžanský spor sa už celé roky rieši rokovaniami pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), avšak pri riešení tohto problému sa zatiaľ dosiahol len malý pokrok.

Arménsky rezort obrany dnes uviedol, že Azerbajdžan sa bojovými lietadlami, tankami a delostrelectvom pokúsil v noci vpadnúť do Náhorného Karabachu a že "za túto bezprecedentne vyhrotenú situáciu nesie všetku zodpovednosť azerbajdžanská vláda".

According to official info the shoted down MiG 24/35 Azerbaijani helicopter was to the east of Mrav mountain.

Zveřejnil(a) Արծրուն Հովհաննիսյան dne 1. duben 2016


Azerbajdžanské ministerstvo obrany vyhlásilo, že boje sa začali vtedy, keď arménska armáda vypálila pozdĺž frontovej línie mínometné granáty a vysokokalibrové delostrelecké granáty. Hovorca rezortu Vagif Dargjachly pre AP povedal, že bolo vypálených viac než 120 výstrelov, z ktorých niektoré zasiahli aj obývané oblasti.

Dargjachly zároveň odmietol tvrdenie hovorcu arménskeho ministerstva obrany Arcruna Hovhannisjana, ktorý predtým povedal, že v nočných bojoch bol zostrelený azerbajdžanský vrtuľník.