Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan zatkol bývalého lídra vlády Náhorného Karabachu

Na archívnej snímke Ruben Vardanjan. Foto: TASR/AP

Vardanjan je podnikateľ, ktorý riadil separatistickú vládu Náhorného Karabachu, regiónu s väčšinovým arménskym obyvateľstvom v rámci hraníc Azerbajdžanu, od novembra 2022 do februára.

Baku 27. septembra (TASR) - Azerbajdžan v stredu oznámil, že zatkol bývalého separatistického lídra regiónu Náhorný Karabach Rubena Vardanjana pri pokuse prejsť do Arménska. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Štátna pohraničná služba Azerbajdžanu uviedla, že Vardanjana po zadržaní odovzdala "príslušným štátnym orgánom" v Baku. Zverejnila aj jeho fotografiu, ako ho dvaja príslušníci bezpečnostných síl z oboch strán držia za ruky.

Vardanjanova manželka Veronika Zonabendová informovala, že jej manžela "zatkli a zadržali azerbajdžanské úrady na hranici dnes ráno, keď sa pokúšal opustiť Náhorný Karabach spolu s tisíckami Arménov". Priaznivcov požiadala "o modlitby a podporu pre manžela".

Vardanjan je podnikateľ, ktorý od novembra 2022 do februára viedol separatistickú vládu Náhorného Karabachu, regiónu s väčšinovým arménskym obyvateľstvom v rámci hraníc Azerbajdžanu.

Azerbajdžan podnikol minulý týždeň úspešnú vojenskú operáciu proti separatistickým silám Karabachu, ktoré sa vzdali a súhlasili s prímerím. Jerevan varoval, že v Karabachu hrozia "etnické čistky" a Arméni z tohto regiónu zo strachu masovo odchádzajú.

Azerbajdžan v dohode o prímerí súhlasil s tým, že umožní separatistom, ktorí zložili zbrane, odísť do Arménska. Zdroj z azerbajdžanskej vlády však pre AFP povedal, že pohraničné stráže hľadajú podozrivých z "vojnových zločinov", ktorí musia čeliť "trestnému stíhaniu a spravodlivosti". Zatiaľ nie je jasné, aké obvinenia hrozia Vardanjanovi.

Azerbajdžan rokuje za zatvorenými dverami s lídrami separatistov o podmienkach "opätovného začlenenia" Náhorného Karabachu. Rokovania sprostredkovalo Rusko.