Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžanci hľadajú medzi utečencami z Karabachu údajných zločincov

Etnickí Arménmi z azerbajdžanského odštiepeneckého regiónu Náhorný Karabach sedia na nákladnom aute, ktoré smeruje do mesta Goris v juhoarménskej provincii Sjunik v utorok 26. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Oblasť Náhorného Karabachu je predmetom dlhodobých sporov medzi Arménskom a Azerbajdžanom.

Baku/Jerevan 26. septembra (TASR) - Azerbajdžanskí pohraničníci hľadajú osoby podozrivé z "vojnových zločinov" v zástupoch ľudí, ktorí utekajú z Náhorného Karabachu do Arménska. Podľa agentúry AFP to v utorok uviedli nemenované azerbajdžanské vládne zdroje.

"Arménsko má zámer udeliť amnestiu arménskym bojovníkom, ktorí v Karabachu zložili zbrane. Avšak tí, ktorí sa dopustili vojnových zločinov počas karabašských vojen, nám musia byť vydaní," uviedol jeden z azerbajdžanských zdrojov.

To je podľa neho dôvod, prečo sa muži - utečenci v bojaschopnom veku - musia pri prechode hraníc pozrieť do kamery.

Oblasť Náhorného Karabachu je predmetom dlhodobých sporov medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Medzinárodné spoločenstvo považuje oblasť za súčasť Azerbajdžanu; väčšinu obyvateľstva však tvorili Arméni. Minulotýždňová vojenská operácia, po ktorej Azerbajdžan získal nad Náhorným Karabachom kontrolu, však vyvolala medzi tamojšími obyvateľmi obavy, mnohí z nich sa preto rozhodli vydať do susedného Arménska.