Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžania v referende pravdepodobne schválili ústavné zmeny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Niekoľko novelizačných návrhov sa týkalo aj úpravy štátneho systému; počíta sa so zriadením funkcií prvého viceprezidenta a viceprezidenta, ktorý by bol vymenúvaný a odvolávaný hlavou štátu.

Moskva 26. septembra (TASR) - Občania Azerbajdžanu rozhodli dnes v referende okrem iného o rozšírení právomocí dlhoročného prezidenta Ilhama Alijeva, ktorý bude môcť rozpustiť parlament, ako aj o predĺžení jeho funkčného obdobia z piatich na sedem rokov. Na základe prieskumov medzi voličmi po odovzdaní hlasu o tom informovala agentúra DPA.

Obyvatelia v plebiscite rozhodovali o dodatkoch k 23 článkom ústavy a o pridaní šiestich nových článkov, napísala agentúra TASS. Novelizáciu ústavy navrhol sám Alijev. Niekoľko úprav sa týka práv a slobôd obyvateľstva, ďalšie súvisia so záväzkami, ktoré Baku prijalo podpísaním medzinárodných dohôd a dohovorov.

Niekoľko novelizačných návrhov sa týkalo aj úpravy štátneho systému; počíta sa so zriadením funkcií prvého viceprezidenta a viceprezidenta, ktorý by bol vymenúvaný a odvolávaný hlavou štátu. Ak prezident odstúpi skôr, ako je vybraný jeho nástupca, prvý viceprezident bude slúžiť ako úradujúci prezident namiesto premiéra.

Medzi úpravami, ktoré boli predmetom referenda, bolo tiež zrušenie vekového obmedzenia pri voľbe hlavy štátu; minimálny vek je momentálne stanovený na 35 rokov. Ďalším návrhom, o ktorom sa v referende rozhodovalo, bola možnosť zvolenia do parlamentu už pre 18-ročné osoby; aktuálne je minimálny vek poslanca v Azerbajdžane stanovený na 25 rokov.