Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžanská opozícia vyzvala na bojkot prezidentských volieb

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

V roku 2016 rozhodli občania Azerbajdžanu v referende o zmene a doplnení azerbajdžanskej ústavy. Okrem iného odobrili predĺženie funkčného obdobia prezidenta z piatich na sedem rokov.

Baku 6. februára (TASR) - Azerbajdžanské opozičné strany vyzvali v utorok na bojkot nadchádzajúcich prezidentských volieb, ktoré prezident Ilham Alijev presunul z októbra na apríl.

Uskorenie termínu volieb oznámila v pondelok prezidentská kancelária v Baku. Ako jediné vysvetlenie rozhodnutia uviedla, že Azerbajdžan bude na jeseň zaneprázdnený organizáciou množstva významných podujatí, napísala agentúra AP.

Hlavné azerbajdžanské opozičné hnutie Národná rada demokratických síl, zastrešujúce viacero strán, v utorok oznámilo, že voľby naplánované na 11. apríla bude bojkotovať. Líder tohto hnutia Džamil Hasanli pritom posun hlasovania na apríl označil za "urážku volieb".

Ilham Alijev je na čele tejto stredoázijskej republiky bohatej na ropu už od roku 2003, keď v úrade vystriedal svojho otca Hejdara Alijeva. Kandidovať by mal aj v nadchádzajúcich voľbách.

V roku 2016 rozhodli občania Azerbajdžanu v referende o zmene a doplnení azerbajdžanskej ústavy. Okrem iného odobrili predĺženie funkčného obdobia prezidenta z piatich na sedem rokov. Alijevovi kritici referendum vnímali ako nástroj upevnenia prezidentovej moci.