Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ázia si pripomína desiate výročie ničivého cunami

Telo západného turistu leží medzi troskami na pláži neďaleko thajského Khao Lak 29. decembra 2004. Vlny cunami vyvolané zemetrasením pripravili v Thajsku o život viac ako 1500 ľudí. Foto: TASR/AP Photo

Medzi obeťami boli aj tisíce zahraničných turistov, ktorí si dovtedy idylické ázijské letoviská - najmä v Thajsku - vybrali ako miesto vianočnej a novoročnej dovolenky.

Bangkok 26. decembra (TASR) - Modlitbami, pietnymi akciami priamo na plážach či návštevou masových hrobov si dnes obyvatelia mnohých ázijských krajín a hostia zo zahraničia uctili pamiatku vyše 250.000 ľudí, ktorí pred desiatimi rokmi zahynuli alebo sú nezvestní v dôsledku prívalových vĺn cunami vyvolaných mohutným zemetrasením v Indickom oceáne.

Zemetrasenie, výsledok vzájomného posunu tektonických platní, nastalo 26. decembra 2004 o 07.59 h miestneho času (01.59 h SEČ). Otrasy s epicentrom v blízkosti indonézskej Sumatry mali intenzitu až 9,15 stupňa na otvorenej Richterovej stupnici. Postihnutými krajinami boli Thajsko, Indonézia, India, Srí Lanka, Maldivy a Bangladéš. Otrasy boli citeľné aj v Malajzii a Singapure, dokonca aj v Afrike.

Na viacerých miestach si dnes presne v čase, keď pobrežie zasiahli prívalové vlny, uctia pamiatku obetí minútou ticha, informovala agentúra AP.

Medzi obeťami boli aj tisíce zahraničných turistov, ktorí si dovtedy idylické ázijské letoviská - najmä v Thajsku - vybrali ako miesto vianočnej a novoročnej dovolenky. Vo viacerých letoviskách sa dnes konali modlitebné zhromaždenia za účasti buddhistických mníchov, kresťanských kňazov a moslimských imámov.


V meste Banda Aceh na indonézskom ostrove Sumatra - na mieste, ktoré sa nachádza najbližšie k epicentru zemetrasenia, - sa dnes spomienkové podujatia začali spevom hymny Indonézie, ktorá bola najviac postihnutou krajinou - v dôsledku cunami tam zahynulo vyše 170.000 ľudí.

Guvernér provincie Aceh Zaini Abdullah pred tisícmi prítomných uviedol, že dnešné zhromaždenie nie je len spomienkou na prírodnú katastrofu z 26. decembra 2004, ale aj pripomenutím, že treba byť pozornejší k životnému prostrediu, byť ostražitý a naučiť sa zdolávať katastrofy. Súčasne vyzdvihol pomoc, akej sa jeho provincii dostalo zo strany indonézskej vlády aj zo zahraničia.

Indonézsky viceprezident Jusuf Kalla, ktorý sa na podujatí zúčastnil tiež, sa v prejave poďakoval iným krajinám za "mimoriadnu solidaritu a štedrosť", akú Indonézia zažila po cunami. "Dokonca aj deti z celého sveta, z Nemecka či USA, posielali svoje úspory, aby pomohli obetiam cunami," uviedol.

Na Srí Lanke, kde prívalová vlna pred desiatimi rokmi zmietla z koľají vlak, pričom zahynulo vyše 2000 ľudí, na dnes naplánovali spomienkovú jazdu vlakom ako súčasť dnešných podujatí. Vlak - replika súpravy spred desiatich rokov - sa vydal na cestu z metropoly Colombo a jeho cieľovou stanicou bolo mesto Pereliya na juhu.

Agentúra DPA uviedla, že na indických Andamanských a Nikobarských ostrovoch si dnes pamiatku obetí cunami uctili modlitbami, ktoré viedli duchovní rôznych vierovyznaní.

Spomienkové podujatia sa dnes konali aj na pobreží juhoindického štátu Tamilnádu, kde miestni obyvatelia na hladinu oceánu hádzali obetné dary. Niektoré školy v oblasti dnes zorganizovali spoločné modlitebné zhromaždenia. V Indii prišlo pri cunami o život viac ako 16.000 ľudí.
Švédsko si pripomenulo 10. výročie cunami v Indickom oceáne
Štokholm 26. decembra (TASR) - Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv a premiér Stefan Löfven boli medzi predstaviteľmi, ktorí sa dnes zúčastnili oficiálnej omše na pamiatku vyše 500 švédskych občanov, usmrtených prívalovými vlnami cunami v Indickom oceáne v roku 2004.

Arcibiskupka Antje Jackelénová uviedla, že cunami "zanechala jazvy na Zemi a v životoch ľudí".

"Máme veľkú moc - a predsa nie dosť veľkú," povedala arcibiskupka v katedrále v meste Uppsala počas bohoslužby, ktorú vysielala švédska televízia.

"Dokážeme vytvoriť internet, ktorý veľmi tesne spája svet, dokážeme sa dostať na Mars a k jadru kométy. Zároveň nás však sily prírody zmetú ako lístoček, keď začnú vyčíňať," dodala predstaviteľka švédskej luteránskej cirkvi Jackelénová, ktorú citovala agentúra DPA.

Premiér Löfven v príhovore povedal: "Čo robiť po strate človeka, ktorého sme milovali? Môžeme v sebe s láskou niesť spomienky, ktoré nám nikto nemôže vziať."

"Môžeme oslavovať život, aj s tou jeho nestálosťou, pretože nám dal ľudí, ktorých sme milovali," uviedol premiér.

Každý návštevník bohoslužby v katedrále v Uppsale, severne od metropoly Štokholm, dostal sviečku, ktorú počas modlitby orodovania zapálil.

Na omši bola takisto prítomná kráľovná Silvia, korunná princezná Victoria a jej manžel princ Daniel.

Dnes už skôr vysielala švédska televízia aj spomienkovú omšu z thajského letoviska Khao Lak, kde sa obeťami cunami v roku 2004 stalo množstvo ľudí vrátane zahraničných dovolenkárov.

Modlitbami, pietnymi akciami priamo na plážach či návštevou masových hrobov si dnes obyvatelia mnohých ázijských krajín a hostia zo zahraničia uctili pamiatku vyše 250.000 ľudí, ktorí pred desiatimi rokmi zahynuli alebo sú nezvestní v dôsledku prívalových vĺn cunami vyvolaných mohutným zemetrasením v Indickom oceáne.

Zemetrasenie, výsledok vzájomného posunu tektonických platní, nastalo 26. decembra 2004 o 07.59 h miestneho času (01.59 h SEČ). Otrasy s epicentrom v blízkosti indonézskej Sumatry mali intenzitu až 9,15 stupňa na otvorenej Richterovej stupnici. Postihnutými krajinami boli Thajsko, Indonézia, India, Srí Lanka, Maldivy a Bangladéš. Otrasy boli citeľné aj v Malajzii a Singapure, dokonca aj v Afrike.