Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ázijské krajiny sa stále viac obávajú šírenia eboly

Foto: TASR/AP

Predpokladá sa, že v prípade vypuknutia epidémie eboly by boli zvlášť zraniteľné krajiny ako India, Filipíny či Indonézia, keďže veľká časť tamojšieho obyvateľstva žije v chatrčových slumoch.

Moskva 26. októbra (TASR) - Mnohé ázijské krajiny sa stále viac obávajú vypuknutia epidémie eboly na svojom území, a to najmä pre ich preľudnenosť, vysoký počet osôb žijúcich v chudobe a nerozvinutý zdravotnícky systém, pre ktorý by neboli schopné čeliť tejto hrozbe.

Oznámila to dnes stanica ABC News.

"Ide o neliečiteľnú chorobu s veľmi vysokou úmrtnosťou. Ani krajiny ako USA tomu nie sú schopné úplne zabrániť. Vláda sa však pripravuje a poskytuje výcvik. Manažment krízových situácií bol v minulosti veľmi slabý," uviedol indický lekársky expert Yatin Mehta.

Predpokladá sa, že v prípade vypuknutia epidémie eboly by boli zvlášť zraniteľné krajiny ako India, Filipíny či Indonézia, keďže veľká časť tamojšieho obyvateľstva žije v chatrčových slumoch, kde nie je čistá voda ani adekvátny kanalizačný systém, nehovoriac už o fungujúcich zdravotníckych službách.

"Táto choroba neberie ohľad na štátne hranice, a nedávno boli zaznamenané nové prípady eboly v súvislosti s cestovaním," uviedla predstaviteľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Li Ailanová v rozhovore pre stanicu Deutsche Welle.