Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Ázijský a americký kontinent sužujú živelné pohromy, obete a nezvestní

Tajfún Man-Ji bičuje Japonsko, v Kjóte evakuovali tisíce ľudí Foto: TASR/AP

Stovky nezvestných v Colorade, najmenej 20 mŕtvych po tropickej búrke Manuel v Mexiku a tajfún Man-Ji ohrozuje jadrovú elektráreň v Fukušime. Po výbuchu sopky na Sumatre evakuovali tisíce ľudí.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Podľa predbežnej bilancie úradu pre krízový manažment zničil vodný živel v Colorade viac ako 1500 domov. V mexickom štáte Guerrero muselo svoje domovy opustiť viac než 2000 ľudí, zatiaľ čo 21.000 domácností sa ocitlo bez elektriny. V areáli poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima-I sa podľa televízie NHK pripravili na príchod tajfúnu pracovníci spoločnosti TEPCO. Okrem iného posilnili hliadky, aby zabránili vniknutiu vody do suterénu turbínových budov a podzemných tunelov, kde sa nahromadila vysoko kontaminovaná voda.

Tajfún Man-Ji bičuje Japonsko, v Kjóte evakuovali tisíce ľudí


Silný tajfún zasiahol dnes východnú a centrálnu časť Japonska, prinášajúc intenzívny dážď a silný vietor. Na mnohých miestach krajiny spôsobil výpadky elektriny, poškodil domy a zaplavil časti obľúbenej turistickej destinácie Kjóto, kde úrady nariadili evakuáciu 260.000 ľudí z centra mesta. Informovala o tom agentúra Associated Press.

V Tokiu a okolí prerušili premávku väčšiny vlakov a zrušili stovky letov.

Meteorologická agentúra informovala, že tajfún zalial Kjóto a dve susedné prefektúry počas noci nadnes "bezprecedentným množstvom dažďových zrážok" - 800 milimetrov za hodinu.

Jadro tajfúnu Man-Ji, ktorý sprevádzal nárazový vietor o rýchlosti 162 km/h, sa dnes dopoludnia SELČ (popoludní miestneho času) nachádzalo nad mestom Sendai, asi 350 kilometrov severne od Tokia.



Polícia informovala, že v prefektúre Šiga východne od Kjóto objavili mŕtvu 72-ročnú ženu, ktorej dom zasiahol v noci nadnes zosuv pôdy. Podľa televízie NHK sú nezvestní ďalší traja ľudia a zranenia utrpelo od nedele okolo 70 ľudí. Televízia odvysielala zábery záchranárov, ako v Kjóte evakuujú na člnoch turistov zo zaplavenej ulice pri rieke a rozsiahlu plochu zaliatu vodou s blatom v neďalekom meste Fukučijama a jeho okolí.

Pracovníci poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima, vzdialenej asi 250 kilometrov od Tokia, z preventívnych dôvodov pumpovali dažďovú vodu do oceánu, aby zabránili riziku, že sa zmieša s potenciálnym únikom z nádrží obsahujúcich rádioaktívnu vodu a prenikne do pôdy či do mora. Operátor jadrovej elektrárne spoločnosť TEPCO uviedla, že vypustili do Tichého oceánu "čistú" dažďovú vodu, aby zabránili záplavám v blízkosti nádrží. Podľa Úradu pre jadrový dozor tým zrejme porušili bezpečnostné predpisy. TEPCO tvrdí, že rádioaktivita vo vypustenej vode bola v rámci povolených limitov, jadrový úrad to priamo v elektrárni preveruje.

Nedávne priznanie spoločnosti TEPCO, že kontaminovaná voda z nádrží uniká do oceánu, vyvolalo obavy o bezpečnosť elektrárne.

Dažde v Colorade pokračujú, nezvestné sú stovky ľudí


Podmytá cesta po ničivých záplavách pri Left Hand Canyone v americkom Colorade 12. septembra 2013. Dvaja ľudia zahynuli v americkom štáte Colorado v dôsledku náhlych záplav a záchranári pátrajú po ľuďoch, ktorí ostali odrezaní od sveta.
Foto: TASR/AP
Nové dažde v nedeľu výrazne skomplikovali záchranné práce v americkom štáte Colorado, kde si rozsiahle povodne vyžiadali zatiaľ najmenej päť obetí, no stovky ľudí sú stále nezvestné. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Podľa predbežnej bilancie úradu pre krízový manažment zničil vodný živel viac ako 1500 domov a ďalších takmer 17.500 poškodil. Okolo 11.700 ľudí museli evakuovať a doterajšie škody sa odhadujú na 150 miliónov dolárov.

Viac ako 1750 ľudí a 300 domácich zvierat už bolo zachránených z obcí a jednotlivých domov zaplavených vyliatymi riekami a potokmi. Situáciu komplikuje zničenie 35 mostov a nepriechodnosť mnohých ciest.

Počet obetí sa s veľkou pravdepodobnosťou zvýši, pretože podľa úradu je nezvestných 1253 osôb, ktoré od začiatku záplav nikto nevidel.

Coloradský guvernér John Hickenlooper však informoval o približne 500 nezvestných, keďže mnoho obyvateľov vzhľadom na poškodenú infraštruktúru zrejme nemôže nahlásiť miesto svojho pobytu. "Bolo zničených veľmi veľa domov. Mnoho sa zrútilo a ešte sme v nich neboli," povedal pre televíziu CNN.



Americký prezident Barack Obama vyhlásil Colorado za územie postihnuté katastrofu, čím uvoľnil poskytovanie federálnej pomoci.

Prívalové povodne postihli 15 okresov na 322-kilometrovom severo-južnom úseku pohoria Front Range, ktoré je východným výbežkom Skalnatých vrchov a zvažuje sa do Veľkých prérií. Pršať začalo minulý týždeň, pričom dažde najviac postihli mesto Boulder a jeho okolie, kde za 15 hodín spadlo 183 milimetrov zrážok.

Lejaky pritom neustávajú. Zlá viditeľnosť v nedeľu dočasne znemožnila nasadenie vrtuľníkov Národnej gardy, ktoré pomáhali ľuďom dostať sa z nebezpečenstva. Niekoľko osôb zatkla polícia pre rabovanie opustených domov.

Dažde začali trápiť aj susedný štát Nové Mexiko. Národná meteorologická služba vydala varovanie pred bleskovými povodňami pre väčšinu oblastí stredného a severného Nového Mexika. Povodne si tam vyžiadali najmenej jednu obeť.

Najmenej 20 mŕtvych po vyčíňaní hurikánu Ingrid a tropickej búrky Manuel v Mexiku


Obete ničivého hurikánu Emanuel v Mexiku.
Foto: TASR/AP
Najmenej 20 ľudí zahynulo a ďalšie tisíce museli evakuovať v dôsledku vyčíňania hurikánu Ingrid a tropickej búrky Manuel, ktoré do Mexika priniesli dažde, zosuvy pôdy a záplavy. Informovali o tom v nedeľu miestne úrady.

Mexiko sa tak nachádza v zovretí dvoch atmosférických systémov. Zatiaľ čo Manuel prišiel od západu z Tichého oceánu, Ingrid sa vytvorila na východe v Mexickom zálive.

Obidve búrky spôsobili najmenej 14 úmrtí v štáte Guerrero na juhovýchode Mexika - šesť ľudí zomrelo pri dopravnej nehode, rovnaký počet obetí si vyžiadali zosuvy pôdy a zrútenie podmáčaných múrov v troch mestách a dvoch ľudí strhla rozvodnená rieka v hlavnom meste Chilpancingo.



Ďalších šesť ľudí prišlo o život v štátoch Puebla a Hidalgo ležiacich v strednej časti krajiny.

V štáte Guerrero muselo svoje domovy opustiť viac než 2000 ľudí, zatiaľ čo 21.000 domácností sa ocitlo bez elektriny, uviedol predstaviteľ civilnej ochrany Constantino Gonzales Vargas.

V niektorých častiach letoviska Acapulco voda stúpla do výšky viac ako jeden meter a odnášala autá. Cesta vedúca k terminálu medzinárodného letiska bola uzavretá, s obmedzeniami treba počítať aj v mestskom prístave.

Tropická búrka Manuel sa v nedeľu popoludní nachádzala 15 kilometrov od mesta Manzanillo v štáte Colima a pohybovala sa na severozápad. Očakáva sa, že v noci nadnes sa bude ponad juhozápad Mexika presúvať do jeho vnútrozemia. Sprievodný vietor sa mierne oslabil na rýchlosť okolo 100 km/h a tento trend by mal pokračovať.

Hurikán Ingrid si vynútil evakuáciu 6000 ľudí v štáte Veracruz na východnom pobreží Mexika, kde sa dve rieky vyliali z brehov. V severnej časti štátu bolo počas dažďov poškodených najmenej 20 mostov, takže 71 obcí sa ocitlo bez spojenia s okolím.

Hurikán Ingrid sa v nedeľu pomaly posúval k pobrežiu, sprevádzaný vetrom s maximálnou rýchlosťou 120 km/h. Jeho oko sa nachádzalo 190 kilometrov od Tampica v štáte Tamaulipas a dnes by sa malo dostať až tesne k východnému pobrežiu Mexika.

Meteorológovia tiež varovali, že Ingrid môže spôsobiť ničivé vlnobitie s výškou vĺn 1,5 metra. Vydali preto výstrahu pre oblasť od Cabo Rojo po La Pesca.



Po výbuchu sopky na Sumatre už evakuovali tisíce ľudí


Evakuácia ľudí po výbuchu sopky Sinabung na ostrove Sumatra.
Foto: TASR/AP
Takmer 6000 ľudí už na indonézskej Sumatre opustilo svoje domovy po malom výbuchu sopky v provincii Severná Sumatra. Počet utečencov sa dnes v porovnaní s víkendom zdvojnásobil, informovala agentúra Sinchua.

Sopka Sinabung vybuchla v nedeľu v raňajších hodinách o 02.51 h miestneho času. Do okolitých dedín vychrlila popol a kamene. Úrady vyhlásili trojkilometrovú evakuačnú zónu, pričom počet evakuovaných rastie.



Indonézsky národný úrad pre mimoriadne situácie oznámil, že do oblasti poslali pomoc vrátane jedla a prikrývok. Počas dnešného dňa sopka stále chrlila popol, rozširoval sa smerom na východ a severovýchod.

FOTOGALÉRIA