Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Azyl v Nemecku dostalo len 90 Rusov, ktorí sa chceli vyhnúť odvodom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nemecký Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) doposiaľ rozhodoval o viac než 1500 žiadostiach z Ruska, spresnilo ministerstvo.

Berlín 24. septembra (TASR) - Približne 3500 ruských mužov v odvodovom veku požiadalo v Nemecku o azyl od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine, prijatých však bolo iba 90 z nich, uviedlo v sobotu nemecké ministerstvo vnútra. Informovala o tom agentúra DPA.

Nemecký Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) doposiaľ rozhodoval o viac než 1500 žiadostiach z Ruska, spresnilo ministerstvo v rámci odpovede na parlamentnú otázku poslankyne Clary Büngerovej z opozičnej krajine ľavicovej strany Die Linke (Ľavica).

Podľa Büngerovej sú za väčšinu žiadostí - približne 1100 - zodpovedné ďalšie členské krajiny EÚ na základe tzv. dublinského dohovoru o migrácii. Žiadatelia o azyl musia podľa pravidiel dohovoru podať svoje žiadosti v prvej krajine EÚ, v ktorej sú zaregistrovaní, pričom výnimky existujú len v obmedzenom počte.

Tí žiadatelia, ktorí sa napriek tomu pokúšajú podať žiadosť o azyl inde v EÚ - často v bohatších severnejších krajinách, ako je napríklad Nemecko - môžu byť podľa dublinského dohovoru vrátení, spresňuje DPA.

"Dezertéri môžu naďalej na pravidelnej báze dostávať medzinárodnú ochranu. Okrem toho sa aj na osoby, ktoré majú byť povolané do armády a odmietnu slúžiť, vzťahuje medzinárodná ochrana v prípade, ak sú na to splnené podmienky," uviedol v reakcii nemecký rezort vnútra.

Büngerová po reakcii ministerstva kritizovala stredoľavú nemeckú vládnu koalíciu s tým, že je "dobrá v písaní sloganov na ochranu ľudských práv a v robení pekne znejúcich sľubov", pri ich plnení je však už menej úspešná, cituje DPA.