Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Azylanti a holandské samosprávy nemajú záujem o arabský preklad ústavy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Utečencom by vraj integráciu oveľa viac uľahčili praktické rady ako text ústavy.

Brusel/Amsterdam 20. januára (TASR) - Holandské samosprávy ani žiadatelia o azyl v krajine nejavia záujem o text holandskej ústavy, ktorú nechala vláda preložiť do arabčiny. Uviedol to dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Doposiaľ len tri z 390 holandských mestských rád oznámili, že budú distribuovať žiadateľom o azyl arabský preklad ústavy. Zatiaľ iba dve samosprávy umiestnili tento dokument na svojich internetových stránkach.

Minister pre vnútorné záležitosti Ronald Plasterk prikázal rozoslať preklad ústavy do mestských zastupiteľstiev po celej krajine ešte vlani na jeseň. Vláda to vníma ako súčasť snáh o integráciu migrantov z iného kultúrneho a jazykového prostredia do väčšinovej holandskej spoločnosti.

Podľa novín Telegraaf možno celý nápad na distribúciu arabského prekladu ústavy označiť za prepadák. Väčšina mestských rád vyhlásila, že šírenie ústavy medzi azylantmi nemá v náplni práce.

DutchNews.nl upozornil, že holandská ústava je pre laikov ťažko pochopiteľná, a to bez ohľadu na jazyk v ktorom je napísaná. Samotným utečencom by integráciu oveľa viac uľahčili praktické rady ako text ústavy.