Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

B. Obama: Neočakávam rýchlu zmenu ruskej stratégie v Sýrii

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR

Americký prezident dnes po stretnutí s Erdoganom podporil právo Turecka na sebaobranu a na ochranu svojho vzdušného priestoru.

Paríž 1. decembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že neočakáva rýchlu zmenu stratégie ruského prezidenta Vladimira Putina v Sýrii. Verí však, že Moskva časom ustúpi a pochopí, že pre ukončenie dlhej občianskej vojny v Sýrii je potrebné, aby sa prezident Bašár Asad vzdal moci.

Na rokovaní so šéfmi štátov a vlád v Paríži Obama súčasne naliehal na Turecko a Rusko, aby prekonali nedávne napätie, ktoré oslabilo jeho snahy o posilnenie Američanmi vedenej koalície usilujúcej sa o porážku Islamského štátu. Vyzval obe krajiny, aby sa sústredili na Islamský štát ako na spoločného nepriateľa a dosiahli politické riešenie konfliktu v Sýrii, informovala tlačová agentúra AP.



"Myslím si, že pán Putin chápe - s Afganistanom v čerstvej pamäti, že jednoducho uviaznuť v bezvýslednom a ochromujúcom občianskom konflikte nie je výsledok, ktorý by chcel," citovala agentúra Reuters vyhlásenie Obamu na tlačovej konferencii v rámci klimatickej konferencie OSN v Paríži.

V súvislosti s migračnou krízou Obama povedal, že sa dosiahol istý pokrok v uzavretí hraníc medzi Tureckom a Sýriou, existujú tam však stále "diery", ktoré využívajú militanti Islamského štátu na predaj ropy a získavanie nových bojovníkov zo zahraničia. Informoval, že o tejto záležitosti hovoril opakovane s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, a to vrátane dneška.

Obama dnes po stretnutí s Erdoganom podporil právo Turecka na sebaobranu a na ochranu svojho vzdušného priestoru. Obaja prezidenti sa v Paríži zúčastňujú na konferencii OSN o klimatických zmenách (COP21). Obama sa tak vyjadril v súvislosti s incidentom spred týždňa, keď turecká stíhačka F-16 raketou zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády proti povstalcom.