Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

B. Obama vyjadril v súvislosti s ebolou v USA mierny optimizmus

Americký prezident Barack Obama hovorí v Oválnej pracovni Bieleho domu s novinármi o ebole Foto: TASR/AP

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb oznámilo, že všetci cestujúci z Libérie, Sierry Leone a Guiney budú v rámci prevencie pred ebolou po príchode do USA monitorovaní.

Washington 22. októbra (TASR) - Americký prezident Barack Obama vyjadril v noci nadnes svoj mierny optimizmus v súvislosti s bojom proti krvácavej horúčke ebola v Spojených štátoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

Obama situáciu súvisiacu s ebolou komentoval po tom, ako vláda zaviedla nový skríning pre osoby prichádzajúce do USA z krajín západnej Afriky.

Po stretnutí s Ronom Klainom - novým vrchným koordinátorom boja proti epidémii eboly - Obama na tlačovej konferencii v Bielom dome uviedol, že ak by sa vyskytli nové prípady eboly, nemocnice v štátoch Texas a Ohio sú na príjem prípadných pacientov dobre pripravené.

Šéf Bieleho domu zároveň povedal, že mierny pokrok v boji ebolou nastal aj v Libérii, patriacej k trom západoafrickým krajinám, ktoré táto nebezpečná choroba najväčšmi postihla. Ďalšími dvoma sú Sierra Leone a Guinea.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v stredu oznámilo, že všetci cestujúci z Libérie, Sierry Leone a Guiney budú v rámci prevencie pred ebolou po príchode do USA monitorovaní počas celej jej 21-dňovej inkubačnej doby. Opatrenie vstúpi do platnosti od pondelka.