Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Babiš zaútočil na lídra KDU-ČSL a nevylúčil spoluprácu s okamurovcami

Líder politického hnutia ANO Andrej Babiš. Foto: TASR/Michal Svítok

Predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek považuje Babišov útok za zbytočný, za iniciatívu, ktorá určite nepomôže vytvoreniu spoločnej koalície.

Praha 13. novembra (TASR) - Pochybnosti okolo financovania KDU-ČSL dnes kritizoval líder potenciálneho koaličného partnera českých ľudovcov, líder hnutia ANO Andrej Babiš.

"Ľudovci majú problém s mojou lustráciou, niektorí naši členovia zasa majú problém, že KDU-ČSL financuje priateľ Františka Mrázka pán Luděk Sekyra. Predseda ľudovcov Pavel Bělobrádek nebol v médiách ani schopný povedať, koľko miliónov im dal. Dúfam, že spriehľadní svoje financovanie. Bolo by zlé, ak by strany boli riadené zo zákulisia," uviedol pre denník Právol Andrej Babiš.

Vedúci predstaviteľ hnutia ANO súčasne nevylúčil možnosť, že by vznikla menšinová koalíciu Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) a ANO s podporou 14 poslancov Úsvitu priamej demokracie Tomia Okamuru.

Ani dohoda s týmto subjektom však nemusí byť jednoduchá. Tomio Okamura sa totiž dnes nechal počuť, že prípadnú podporu vláde podmieňuje prijatím zákona o obecnom referende bez výnimiek, čo by nemuselo vyhovovať ani ČSSD, ani ANO. Jeho Úsvit sa nechystá stať sa súčasťou vládnej koalície.

Predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek považuje Babišov útok za zbytočný, za iniciatívu, ktorá určite nepomôže vytvoreniu spoločnej koalície. "Chápem, že je pán Babiš podráždený, že sa to okolo neho točí, ale nevidím dôvod, prečo si vylieva zlosť na mne. Ja som sa k nemu vždy správal korektne. Nepovedal som o ňom, že je eštébak. Nesúdim ho, ale myslím si, že by bolo dobré, ak by to bolo vyjasnené a že mať vo vláde človeka, ktorý nemá lustračné osvedčenie negatívne, je nekomfortné," uviedol pre Právo líder ľudovcov.

Podľa jeho slov je účtovníctvo KDU-ČSL v poriadku. To, že Sekyra posielal časť finančných prostriedkov najskôr na bežný účet, ktorý používa strana na prevádzku a potom v kampani na transparentný účet, nepovažuje za problém. Ťažkosti nemá ani s tým, že Sekyrova povesť je kontroverzná. "Každý, kto sa pohybuje v biznise, má svoju minulosť a Babiš sa tiež stýkal s ľuďmi, ktorí sú kontroverzní a ja mu to nevyčítam," vyhlásil Bělobrádek a dodal, že si uvedomuje nahraditeľnosť ľudovcov.