Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Verejná rozlúčka so zosnulým Karlom Gottom bude 11. októbra

Na archívnej snímke Karel Gott. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pohreb so štátnymi poctami prebieha za prítomnosti čestnej stráže, ale bez armádneho sprievodu a vojenských pôct.

Praha 3. októbra (TASR) - Verejná rozlúčka so zosnulým českým spevákom Karlom Gottom sa bude konať so štátnymi poctami v piatok 11. októbra v Paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe. Verejnosť sa tam s ním bude môcť rozlúčiť od 08.00 h do 22.00 h. Súhlasila s tým rodina zosnulého Gotta. Omša pre pozvaných sa uskutoční o deň neskôr v Katedrále sv. Víta na Pražskom hrade, oznámila vdova po spevákovi Ivana Gottová.

Informácie priniesol vo štvrtok portál Českej televízie (ČT). Gott zomrel v utorok 1. októbra pred polnocou doma v spánku v kruhu najbližších, po boji s akútnou leukémiou. Mal 80 rokov.

Manželka zosnulého speváka na webe uviedla, že súhlasí s tým, aby bol Gott pochovaný so štátnymi poctami. V priebehu piatka sa s Gottom bude môcť verejnosť rozlúčiť v pražskom Paláci Žofín. V sobotu sa bude pre pozvaných hostí konať od 11.00 h zádušná omša v pražskej Katedrále sv. Víta, ktorú bude slúžiť arcibiskup Dominik Duka. Gottová napísala, že sa tak stane "v súlade s vôľou manžela a po predchádzajúcom rokovaní s Arcibiskupstvom pražským".

"Touto cestou by som chcela poďakovať všetkým, ktorí nám vyjadrili sústrasť s odchodom môjho manžela, Karla Gotta. Zároveň ďakujem pánu premiérovi a vláde za iniciatívu spojenú s usporiadaním štátneho pohrebu. Po dôkladnej úvahe som sa rozhodla pre pohreb so štátnymi poctami," vyjadrila sa vdova a dodala: "Vážim si podporu, ktorej sa nám v týchto dňoch dostáva."

Karel Gott, archívna snímka.
Foto: Pavol Karell


Štátne pocty navrhla Gottovej rodine vláda. Presadzoval to premiér Andrej Babiš aj minister kultúry Lubomír Zaorálek.

Podľa bývalého šéfa hradného protokolu Miroslava Sklenářa môže na obrade so štátnymi poctami povedať príhovor minister kultúry, príbuzní alebo niekto ďalší, koho určia pozostalí. "Vidieť, že s verejnosťou odchod maestra Gotta zahýbal a že je vôľa verejnosti a štátu dôstojne sa s ním rozlúčiť," povedal Sklenář.



Český premiér Andrej Babiš, ktorý chcel pôvodne vo štvrtok popoludní oznámiť verejnosti dátum a miesto konania pohrebu speváka Karla Gotta, uviedol pre Rádiožurnál Českého rozhlasu, že to nechá na Gottovej rodine.

Babiš predtým uviedol, že Gott nebude mať klasický štátny pohreb, ale pohreb so štátnymi poctami. Povedal, že presný dátum pohrebu by mal byť známy vo štvrtok popoludní a pracuje na tom tím ľudí. Nakoniec sa však pre Rádiožurnál vyjadril, že rozhodnutie o dátume a mieste spevákovho pohrebu nechá predovšetkým na jeho rodine.



"Môžem len povedať, že to nebude klasický štátny pohreb, ako sme od revolúcie mali len jeden, ale bude to skôr pohreb so štátnou poctou. Bude to trochu niečo iné," povedal Babiš na tlačovej konferencii vo Fakultnej nemocnici Královské Vinohrady.

Štátny pohreb má presne naplánovaný priebeh, ktorý okrem rodiny koordinujú aj najvyšší ústavní činitelia. Býva väčšinou sprevádzaný vyhlásením štátneho smútku a jeho súčasťou je aj vystavenie rakvy, smútočný sprievod a vojenské pocty.

Na archívnej snímke Karel Gott.
Foto: TASR - Branislav Račko


Pohreb so štátnymi poctami prebieha za prítomnosti čestnej stráže, ale bez armádneho sprievodu a vojenských pôct. Zaznie pri ňom hymna a je vystavená štátna vlajka.

Najslávnejší český spevák populárnej hudby podľahol v utorok vo veku 80 rokov akútnej leukémii.