Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Babiš: Kvôli utečencom treba uzavrieť Schengen a zapojiť NATO

Andrej Babiš (vpravo) Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kvóty sú nezmysel, to si vymyslela Európska komisia v máji, tvrdí Andrej Babiš.

Praha 25. augusta (TASR) - Minister financií ČR, podnikateľ slovenského pôvodu Andrej Babiš sa v súvislosti s riešením problematiky utečencov vyslovil dnes za uzavretie schengenskej zóny a zapojenie Severoatlantickej aliancie (NATO).

"My potrebujeme okamžite uzavrieť schengenský priestor, tzn. potrebujeme brániť Schengen. Musíme zabrániť, aby sem chodili tí utečenci. Musíme do toho zapojiť NATO," cituje Babiša internetový server Novinky.cz.

Líder koaličného ANO dal súčasne jasne najavo svoj názor o kvótach. "Kvóty sú nezmysel, to si vymyslela Európska komisia v máji. Nezmyselne sa o tom diskutuje. Pokiaľ niekto hovorí kvóty, 40.000 (utečencov) na dva roky a za tohtoročný júl prišlo 117.000 utečencov, tak je to samozrejme nezmysel," povedal podľa spomínaného servera Andrej Babiš.

Podľa jeho názoru by nebolo od veci zapojiť NATO a pomôcť napríklad Macedónsku alebo Bulharsku čeliť prílivu utečencov.

V Turecku, ktoré je členskou krajinou NATO, by sa podľa Babiša mal zriadiť obrovský utečenecký tábor. Súčasne by tam mala prebiehať selekcia, pri ktorej by sa oddelili utečenci odkázaní na humanitárnu pomoc, hlavne matky s deťmi, a tí, o ktorých platí, že sú ekonomickými utečencami.

Európska komisia je podľa názoru českého ministra financií neschopná o čomkoľvek rozhodnúť, adekvátne nefunguje podľa Babiša ani Organizácia Spojených národov, ktorú navyše sužuje nedostatok financií vzhľadom na neskoré platby členských štátov.