Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Babiš opäť vyhlásil, že z postu predsedu vlády ČR nikdy neodstúpi

Český premiér Andrej Babiš, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Český premiér sa súčasne poďakoval prezidentovi ČR Zemanovi, ktorý vo štvrtok v rozhovore pre televíziu Barrandov uviedol, že v prípade vyslovenia nedôvery vláde poverí zostavením novej opäť Babiša.

Praha 16. novembra (TASR) - Český premiér a šéf hnutia ANO Andrej Babiš v piatok zopakoval, že napriek výzvam, aby v súvislosti s kauzou údajného únosu svojho syna na Krym podal demisiu, nemieni odstúpiť a nikdy tak neurobí.

Babiš vo svojom emotívnom vyhlásení pred odletom do Bruselu zároveň novinárov obvinil, že informovaním o kauze farmy Čapí hnízdo spôsobili zhoršenie zdravotného stavu jeho syna, ktorý údajne trpí schizofréniou. Informoval o tom server Novinky.cz.

Český premiér sa súčasne poďakoval prezidentovi ČR Milošovi Zemanovi, ktorý vo štvrtok v rozhovore pre televíziu Barrandov uviedol, že v prípade vyslovenia nedôvery vláde poverí zostavením novej opäť Babiša.

Na rezignáciu Babiša až od vyšetrenia kauzy Čapí hnízdo vyzval Senát i opozícia v Poslaneckej snemovni, ktorá iniciovala hlasovanie o dôvere vláde. Hlasovanie sa uskutoční na budúci piatok.

Opozícia má v parlamente 92 z 200 poslancov. Aby jej návrh na vyslovenie nedôvery kabinetu prešiel, muselo by ho podporiť 101 poslancov. ANO a sociálni demokrati majú v parlamente 93 poslancov. Vládu podporuje aj 15 poslancov za komunistickú stranu.

Odstúpenie Babiša z funkcie premiéra až do vyšetrovania jeho kauzy si želá aj väčšina respondentov prieskumu agentúry Median. Jeho demisiu žiadali i tisíce ľudí, ktorí sa vo štvrtok zišli na Václavskom námestí v Prahe.

Kauzu okolo údajného únosu Babišovho syna z prvého manželstva na Krym, anektovaný Ruskom, odštartoval 12. novembra server Seznam Zprávy, ktorý zverejnil rozhovor so samotným Andrejom Babišom mladším, žijúcim v súčasnosti vo Švajčiarsku u svojej matky. Podľa jeho slov ho na Kryme zadržiaval bývalý vodič spoločnosti Agrofert Petr Protopopov, ktorého manželka-psychiatrička mala podľa dostupných informácií vypracovať správu so záverom, že Babiš mladší nie je zdravotne spôsobilý.

Babiš označil kauzu za vykonštruovanú a uviedol, že polícia už v máji podozrenie z únosu vyvrátila. Jeho syn podľa neho trpí schizofréniou a návštevu novinárov vo Švajčiarsku označil za hyenizmus.

Polícia sa snaží spojiť s Babišovým synom, zatiaľ neúspešne


Česká polícia po synovi premiéra Andreja Babiša nikdy nepátrala, pretože bola v pravidelnom kontakte s jeho advokátom. Od štvrtka sa však s ním pokúša spojiť, ale zatiaľ bez odozvy. Predstavitelia Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe a polície to oznámili v piatok na spoločnej tlačovej konferencii, informoval server spravodajskej televízie ČT 24.

Babišov syn Andrej podľa serveru Seznam Zprávy poslal vo štvrtok redakcii e-mail, v ktorom si želá byť v kontakte s vyšetrovateľmi, ktorí prípad riešia. "Od včerajška sa pokúšame o nadviazanie kontaktu s pisateľom. Tento kontakt je zatiaľ bez odozvy," uviedol na tlačovej konferencii šéf pražskej polície Jan Ptáček.

Podľa Ptáčka sa polícia údajným únosom Babišovho syna zaoberala už skôr, došla však k záveru, že nebol spáchaný trestný čin. Prípad preverovali kriminalisti prvého policajného obvodu bez dozoru žalobcu. Po reportáži serveru Seznam Zprávy začali vyšetrovať podozrenie zo spáchania trestného činu zavlečenia. Polícia úzko spolupracuje aj s Interpolom, dodal Ptáček.

Premiér podľa svojho syna chcel, aby Andrej Babiš mladší opustil Česko kvôli prípadu dotácie pre Čapí hnízdo, v ktorom obaja čelia obvineniu z dotačného podvodu.

Babiš potvrdil, že jeho syn na Kryme skutočne bol, odmietol však tvrdenia, že ho niekto uniesol. Ďalej povedal, že obe jeho dospelé deti, ktoré sú v kauze rovnako ako on trestne stíhané, sú psychicky choré. Babiš mladší v reakcii na to obvinil svojho otca z klamstva.