Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

BABIŠ: Utečenci by sa k nám mali dostávať cez tábory mimo Európy

Andrej Babiš Foto: idnes.cz

Babiš je za zriadenie utečeneckých táborov v mimoeurópskych destináciách.

Praha 1. júla (TASR) - Žiadny utečenec by sa nemal dostať do Európy bez toho, aby prešiel táborom v Severnej Afrike alebo na Blízkom východe, domnieva sa líder hnutia ANO, český minister financií Andrej Babiš. Podľa jeho názoru by utečeneckú vlnu nemala riešiť iba Európska únia, ale za rokovací stôl by mali zasadnúť aj USA, Rusko, Čína a Saudská Arábia.

Český vicepremiér vníma krízu okolo migrantov ako najväčšie ohrozenie starého kontinentu, a to väčšie ako napríklad ukrajinský konflikt alebo vzťahy s Ruskou federáciou.

Spoločné rokovanie Európskej únie, USA, Ruska, Číny a Saudskej Arábie by sa podľa Babišovho názoru malo uskutočniť pod záštitou Organizácie Spojených národov, ktorá, ako tvrdí líder ANO, neplní úlohu, s ktorou bola založená.

Babiš je podľa slov, ktoré sprostredkoval internetový server iDNES.cz, za zriadenie utečeneckých táborov v mimoeurópskych destináciách, za posilnenie vojenského potenciálu v Stredozemnom mori a za aktívny boj proti pašerákom ľudí do Európy.

Minister financií však súčasne netajil, že v ČR majú veľký problém s pracovnými silami, a preto požiadal šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka o urýchlené vydávanie víz ukrajinským robotníkom, na ktorých čakajú české firmy.