Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Babiš uviedol do úradu zvyšných štyroch ministrov

Andrej Babiš, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nový premiér dodal, že by chcel urobiť inventúru všetkých rezortov v oblasti európskej agendy a zamerať sa na problém lykožrúta alebo vynakladania financií na národnú značku kvality potravín Klasa.

Praha 18. decembra (TASR) - Český premiér Andrej Babiš (ANO) od pondelkového rána postupne uviedol do úradu zvyšných štyroch ministrov - ministra školstva Roberta Plagu, šéfa rezortu kultúry Ilju Šmída, ministra poľnohospodárstva Jiřího Milka a ministerku pre miestny rozvoj Kláru Dostálovú. Popoludní sa zíde celá vláda na druhé zasadnutie a predstaví programové vyhlásenie. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Ako prvý bol do úradu ráno uvedený minister školstva Robert Plaga. Podľa neho sú hlavnými prioritami riešenie nedostatku peňazí na inkluzívne vzdelávanie a vytvorenie špeciálnej agentúry pre šport. Babiš by chcel vytvoriť funkciu vládneho splnomocnenca pre šport, vďaka čomu by sa malo financovanie športu stabilizovať.

"Nebude to mať ľahké," povedal Babiš na krátkej tlačovej konferencii po približne polhodinovom rokovaní. Na inkluzívne vzdelávanie, keď sa všetky deti zaraďujú do bežných škôl, chýbajú dve miliardy korún.

Ráno pred 09.00 h SEČ uviedol Babiš do úradu aj nového ministra kultúry Ilju Šmída. Babiš najprv pochválil spoluprácu s doterajším ministrom Danielom Hermanom (KDU-ČSL).

Premiér na tlačovej konferencii pripomenul projekt vládnej štvrte - teda premiestnenie všetkých ministerstiev na jedno miesto. Súčasné sídlo, Nostický palác na pražskej Malej Strane, by chcel Babiš sprístupniť verejnosti a turistom.

Ďalším uvedeným do úradu bol minister poľnohospodárstva Jiří Milek, ktorý je zároveň majiteľom veľkého poľnohospodárskeho koncernu Úsovsko. Milek dostal napríklad za rok 2016 poľnohospodárske dotácie až 194 miliónov korún - bol tak štvrtým najväčším príjemcom dotácií. Milek tvrdí, že vyhovie zákonu o konflikte záujmov a spoločnosti sa vzdá. Ešte neuviedol, akou formou to urobí.

Za hlavnú prioritu pokladá produkciu domácich potravín, spoluprácu s ostatnými európskymi krajinami či zachovanie čerpania európskych dotácií. Babiš poďakoval končiacemu ministrovi Marianovi Jurečkovi (KDU-ČSL), ktorý podľa neho posunul rezort dopredu. "Výrazne a zásadne sa zlepšilo postavenie poľnohospodárstva," povedal na jeho adresu Babiš.

Nový premiér dodal, že by chcel urobiť inventúru všetkých rezortov v oblasti európskej agendy a zamerať sa na problém lykožrúta alebo vynakladania financií na národnú značku kvality potravín Klasa.

Ako poslednú uviedol Babiš do úradu ministerku pre miestny rozvoj Kláru Dostálovú. Podľa premiéra prioritami budú nový stavebný zákon či zákon o sociálnom bývaní.

Sedem ministrov, vrátane piatich nováčikov, uviedol Babiš do úradu už minulý týždeň v stredu.

Traja ministri - Dan Ťok, Robert Pelikán a Richard Brabec - zostávajú na čele svojich rezortov, a preto ceremóniu neabsolvujú, pripomenuli Novinky.cz.