Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Bacheletová nevie, kedy sa zverejní správa o čínskom regióne Sin-ťiang

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. Foto: TASR/AP

Peking je obviňovaný z násilného zadržiavania viac ako milióna moslimských Ujgurov v prevýchovných táboroch.

Ženeva 25. augusta (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vo štvrtok uviedla, že nie je jasné, či správa o čínskom regióne Sin-ťiang bude zverejnená predtým, ako sa na budúci týždeň skončí jej mandát. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Vysoká komisárka OSN pred viac ako rokom uviedla, že jej úrad dokončuje správu o situácii s ľudskými právami v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Zverejnenie správy však bolo niekoľkokrát odložené.

"Plne som zamýšľala, aby bola zverejnená pred koncom môjho mandátu... Veľmi sa snažíme splniť to, čo som sľúbila," povedala vo štvrtok Bacheletová. Dodala, že je v súvislosti so zverejnením správy pod "obrovským tlakom".

Peking je obviňovaný z násilného zadržiavania viac ako milióna moslimských Ujgurov v prevýchovných táboroch. Tamojšie ženy tiež podstupujú násilnú sterilizáciu a príslušníkov menšín povolávajú na nútené práce. Čína takéto obvinenia popiera a dlhodobo tvrdí, že v Sin-ťiangu prevádzkuje strediská odborného vzdelávania určené na boj proti extrémizmu.