Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Baerbocková: Gruzínsko potrebuje na vstup do EÚ uskutočniť reformy

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a gruzínsky minister zahraničných vecí Ilia Darčiašvili pózujú počas stretnutia v gruzínskej metropole Tbilisi v piatok 24. marca 2023. Foto: TASR/AP

Členstvo Gruzínska v EÚ podľa prieskumov podporuje najmenej 80 percent obyvateľov tejto krajiny.

Tbilisi 24. marca (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok uviedla, že Gruzínsko musí uskutočniť reformy, ak sa chce stať členskou krajinou EÚ. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Baerbocková počas návštevy gruzínskej metropoly Tbilisi povedala, že Nemecko je v tejto veci pripravené pomôcť. "Som v Gruzínsku so špecifickým posolstvom: chceme Gruzínsko v Európskej únii," povedala po boku svojho gruzínskeho kolegu Iliu Darčiašviliho.

Zdôraznila však, že na vstup do EÚ je nevyhnutné, aby Tbilisi uskutočnilo reformy. "Na tejto ceste vás budeme podporovať. Dvere na získanie štatútu kandidátskej krajiny EÚ sú pre Gruzínsko otvorené dokorán," dodala.

EÚ vlani odložila žiadosť Gruzínska o vstup s odôvodnením, že krajina musí uskutočniť reformy, ak chce získať štatút kandidátskej krajiny.

Gruzínskom v marci otriasli masové demonštrácie proti kontroverznému návrhu zákona o tzv. zahraničných agentoch, ktorý vláda nakoniec stiahla. Podľa tohto zákona sa mali všetky organizácie, dostávajúce na svoju činnosť viac ako 20 percent financií zo zahraničia, registrovať ako "zahraniční agenti".

Návrh zákona narazil na odpor opozície aj proeurópsky orientovanej časti verejnosti. Na ich stranu sa postavila aj prezidentka Salome Zurabišviliová.

Členstvo Gruzínska v EÚ podľa prieskumov podporuje najmenej 80 percent obyvateľov tejto krajiny.