Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Baerbocková: Hamas zajal ako rukojemníkov všetkých obyvateľov Gazy

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbockov. Foto: TASR/AP

Neočakávaný sobotný útok Hamasu si v Izraeli vyžiadal najmenej 1300 obetí.

Jeruzalem 13. októbra (TASR) - Palestínske hnutie Hamas využíva obyvateľov pásma Gazy ako štít. Uviedla to v piatok v Izraeli nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Baerbocková sa stretla so svojím izraelským kolegom Elim Cohenom v meste Netivot na juhu krajiny neďaleko pásma Gazy. "V týchto dňoch sme všetci Izraelčania," citovali jej slová agentúry. Parafrázovala tak slávnu vetu prezidenta Kennedyho v západnom Berlíne v roku 1963: "Ich bin ein Berliner!"

"Hamas zajal všetkých obyvateľov Gazy ako rukojemníkov... Ich tunely, sklady zbraní a veliteľské stanovištia sú zámerne umiestnené v obytných budovách, supermarketoch a univerzitách. Možno aj v nemocniciach," povedala na tlačovej konferencii.

Neočakávaný sobotný útok Hamasu si v Izraeli vyžiadal najmenej 1300 obetí. Palestínske úrady z pásma Gazy hlásili po odvetných leteckých útokoch Izraela už takmer 1800 mŕtvych.

Izraelská armáda vyzvala v piatok ráno civilných obyvateľov v Gaze, aby sa evakuovali na juh tejto palestínskej enklávy pred možnou pozemnou ofenzívou. Hamas výzvu na evakuáciu obyvateľstva odmietol a označil ju za súčasť izraelskej propagandy.

Šéfka nemeckej diplomacie uviedla, že demokratické krajiny ako Nemecko a Izrael berú ochranu civilného obyvateľstva vážne. Civilisti podľa jej slov potrebujú bezpečné priestory, kde sa budú môcť ukryť a kde im budú poskytnuté základné potreby. Dodala, že o tejto záležitosti diskutovala s Cohenom.

Vyzvala tiež Hamas na prepustenie rukojemníkov, medzi ktorými sú aj občania Nemecka.

Cohen poďakoval Nemecku za podporu a povedal, že medzi Izraelom a Hamasom, ktorý ovláda pásmo Gazy, nie je možné mierové spolunažívanie.