Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Baerbocková v OSN: Izrael má právo sa brániť

Na archívnej snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Zároveň zdôraznila, že životy všetkých civilistov sú rovnako dôležité. Obyvateľom Gazy je potrebné pomôcť humanitárnymi "prestávkami" v bojoch, dodala.

New York 25. októbra (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok na pôde Bezpečnostnej rady (BR) OSN zdôraznila právo Izraela na sebaobranu. Zároveň však vyzvala izraelskú vládu, aby pri zásahoch voči militantom konala v súlade s medzinárodným humanitárnym právom. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

"Bojuje sa proti (palestínskemu militantnému hnutiu) Hamasu, a nie proti civilistom. Preto je pre nás kľúčové, aby tento boj prebiehal v súlade s humanitárnym právom, s najväčším možným ohľadom na civilistov v Gaze," upozornila Baerbocková na zasadnutí BR OSN na vysokej úrovni v New Yorku.

Zároveň zdôraznila, že životy všetkých civilistov sú rovnako dôležité. Obyvateľom Gazy je potrebné pomôcť humanitárnymi "prestávkami" v bojoch, dodala.

Šéfka nemeckej diplomacie zároveň uviedla, že Izrael ako každá krajina na svete disponuje právom na sebaobranu voči terorizmu v rámci medzinárodného práva. V tejto súvislosti tiež poukázala na historickú zodpovednosť Nemecka vychádzajúcu z tragédie holokaustu.

"Pre mňa ako Nemku to znamená, že nebudeme pokojní, pokiaľ sú vnuci preživších holokaustu držaní ako rukojemníci teroristov v Gaze," spresnila.

Krajiny Európskej únie nemajú jednotný názor v tom, do akej miery podporiť návrh na prímerie v Gaze, o ktoré žiada OSN, píše DPA, ktorá pripomína, že Nemecko v súčasnosti nie je členom 15-člennej bezpečnostnej rady.