Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Baerbocková vyzýva Izrael, aby dodržiaval medzinárodné právo

Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas spoločnej tlačovej konferencie v Paríži v pondelok 15. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Baerbocková uviedla, že hovorila s iránskym ministrom zahraničných vecí Hosejnom Amírom Abdollahjánom a varovala ho pred ďalšou eskaláciou napätia zo strany Teheránu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 15. apríla (TASR) - Izrael musí pri zvažovaní svojej reakcie na masívny vzdušný útok Iránu dodržiavať medzinárodné právo, vyhlásila v pondelok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

"Právo na sebaobranu znamená obranu proti útoku. Odveta nie je kategóriou medzinárodného práva," povedala Baerbocková v odpovedi na otázku novinára, či má Izrael právo na odvetu.

Irán v noci na nedeľu vypustil 300 bezpilotných lietadiel a rakiet smerom na Izrael, čo priviedlo región na pokraj totálnej vojny, pripomenula šéfka nemeckej diplomacie.

"Táto eskalácia však zároveň ukázala, že región stojí pri Izraeli, keď ide o obmedzenie nebezpečného správania Iránu. Irán je izolovaný," povedala Baerbocková na stretnutí v Paríži.

"Izrael zvíťazil obranným spôsobom vďaka svojej silnej protivzdušnej obrane, ako aj vďaka odvážnemu zásahu USA, Británie a arabských štátov. Toto obranné víťazstvo sa teraz musí zabezpečiť diplomaticky. Našou prioritou musí byť zabránenie požiaru v regióne," pokračovala ministerka.

Baerbocková uviedla, že hovorila s iránskym ministrom zahraničných vecí Hosejnom Amírom Abdollahjánom a varovala ho pred ďalšou eskaláciou napätia zo strany Teheránu.

Izrael uviedol, že si vyhradzuje právo vojensky reagovať na útok Iránu, ktorý takmer úplne odrazila protivzdušná obrana. Irán tvrdí, že útok bol odvetou za zabitie vysokopostavených iránskych vojenských dôstojníkov v Sýrii.

Nemecká ministerka zahraničných vecí v nedeľu vyzvala na prísnejšie sankcie voči Iránu. Pripomenula, že sankcie sú v hre už aj v súvislosti s dronmi iránskej výroby, ktoré používa Rusko pri svojich útokoch proti Ukrajine.

"Som rozhodne za rozšírenie sankcií voči Iránu, pretože sme svedkami toho, aké nebezpečné sú jeho činy v súčasnosti," uviedla Baerbocková pre nemeckú verejnoprávnu stanicu ARD.

Európska únia uvalila ďalšie sankcie na Irán v decembri minulého roka v rámci úsilia zabrániť mu vo výrobe dronov, ktoré Moskva používa proti cieľom na Ukrajine.