Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Bagdade uniesli troch Američanov

Bagdad 18. januára (TASR) - Iracká polícia dnes na bagdadskom predmestí Dúra spustila rozsiahle pátranie po troch Američanoch, ktorí sa minulý piatok zrejme stali obeťou únosu. Ako s odvolaním sa na očitých svedkov informovala agentúra Reuters, nad Dúrou dnes patrolovali aj dva policajné vrtuľníky a vo štvrti hliadkujú policajné terénne autá.

Americké ministerstvo zahraničných vecí v noci nadnes informovalo, že spolupracuje s irackými úradmi, aby zistilo, kde sa nachádzajú nezvestní Američania. Zatiaľ však nepotvrdilo, že by boli obeťami únosu.

Nemenovaný predstaviteľ irackej tajnej služby ale v rozhovore pre agentúru AP únos amerických občanov potvrdil. Uniesli ich údajne z domu ich tlmočníka na bagdadskom predmestí Dúra.

Panarabská televízia al-Arabíja s odvolaním sa na vlastné zdroje v nedeľu oznámila, že Američania sú kontraktormi alebo zamestnancami amerických spoločností pôsobiacich na letisku v Bagdade. Únoscovia ich odviezli v konvoji skladajúcom sa z niekoľkých vozidiel.

Štvrť Dúra je nábožensky zmiešaná, žijú tam šiiti, sunniti, kresťania i vyznávači ďalších náboženstiev.

K incidentu sa zatiaľ nikto neprihlásil. V posledných mesiacoch však k únosom v Bagdade či v celom Iraku dochádza pomerne často, pričom ich páchateľmi bývajú príslušníci extrémistickej organizácie Islamský štát, šiitských milícií či zločineckých gangov, ktoré výmenou za prepustenie unesených žiadajú výkupné alebo vyriešenie prípadných existujúcich sporov.

Vlani 16. decembra ozbrojenci uniesli najmenej 26 katarských občanov, ktorí prišli do južného Iraku na poľovačku. O ich osude ani o tom, kto ich uniesol, nie je stále nič známe. V južnom Iraku však pôsobia šiitské milície.

Občanov Kataru uniesli o viac ako tri mesiace po tom, čo sa ozbrojenci zmocnili v Bagdade 18 Turkov a neskôr ich prepustili.

Irak potvrdil únos trojice Američanov. Nezvestní Američania pracujú pre jednu americkú firmu, ktorá ich zmiznutie nahlásila pred dvoma dňami.