Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra v Bahrajne obvinila 86 osôb z tvorby teroristickej skupiny

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Obvinení spolu s ďalšími 52 obžalovanými, ktorí sú na úteku, vytvorili teroristické zoskupenie nazvané Zulfikarove brigády, uviedla bahrajnská prokuratúra vo vyhlásení.

Káhira 26. júla (TASR) - Bahrajnská prokuratúra obvinila dnes 86 zadržaných osôb z vytvorenia teroristickej skupiny v kolaborácii s Iránom. Podľa agentúry DPA to povedie k jednému z najväčších súdnych procesov, aké sa v tejto ostrovnej krajine uskutočnili od potlačenia prodemokratických protestov v roku 2011.

Obvinení spolu s ďalšími 52 obžalovanými, ktorí sú na úteku, vytvorili teroristické zoskupenie nazvané Zulfikarove brigády, uviedla bahrajnská prokuratúra vo vyhlásení. Obvinení podľa nej absolvovali výcvik pod vedením Iránskych revolučných gárd (IRGC) v Iráne a mali následne plánovať vraždy policajtov a bombové útoky.

Protesty v tomto sunnitmi ovládanom kráľovstve iniciovala vo februári 2011 tamojšia šiitská väčšina na pozadí vzbúr, následkom ktorých boli zosadení dlhodobí vodcovia v Tunisku či Egypte. Bahrajnské úrady obvinili zo zosnovania demonštrácií šiitský Irán. Nepokoje si vyžiadali desiatky mŕtvych civilistov i policajtov.

V uplynulých mesiacoch sa v Bahrajne zintenzívnili zákroky proti disentu. Minulý týždeň došlo na základe súdneho nariadenia k rozpusteniu hlavnej šiitskej opozičnej skupiny Wifák (Združenie národnej moslimskej dohody).