Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

P. Balázs: Veľké rozšírenie EÚ z roku 2004 sa už nebude nikdy opakovať

Na snímke Péter Balázs počas príhovoru Foto: TASR/Jozef Ďurník

Podľa bývalého šéfa maďarskej diplomacie sa ukázalo, že politika východného partnerstva únie zlyhala, keď zo šiestich krajín ostali reálne v hre dve, Gruzínsko a Moldavsko.

Viedeň/Bratislava 25. apríla (TASR) - Rozšírenie Európskej únie (EÚ) o desať krajín v roku 2004 bolo unikátne a nebude sa už opakovať. Povedal na konferencii vo Viedni venovanej 10. výročiu veľkého rozšírenia EÚ bývalý eurokomisár Péter Balázs. Očakáva, že do roku 2020 sa na dlhší čas počet členov únie ustáli na čísle 30.

„Vstúpiť do únie ešte môže Srbsko a Čierna Hora. Ostatné balkánske krajiny majú špecifické problémy a kritériá EÚ pravdepodobne nebudú spĺňať," zdôraznil Balázs.

Podľa bývalého šéfa maďarskej diplomacie sa ukázalo, že politika východného partnerstva únie zlyhala, keď zo šiestich krajín ostali reálne v hre dve, Gruzínsko a Moldavsko. "Pri budovaní vzťahov na východ od hraníc únie sme zabudli na Rusko. Mali sme viac brať do úvahy jeho pohľad na politiku EÚ a jeho vlastné záujmy," dodal Balázs.

EÚ má v súčasnosti 28 členov. Na jej začiatku bolo Európske spoločenstvo, ktorého členmi boli Francúzsko, Nemecko, Luxembursko, Belgicko, Holandsko a Taliansko. V roku 1973 sa európska šestka rozrástla o troch nových členov - Dánsko, Írsko a Veľkú Britániu. O osem rokov neskôr - 1. januára 1981 sa desiatym členom ES stalo Grécko. V roku 1986 ho nasledovali Portugalsko a Španielsko a v roku 1995 Fínsko, Rakúsko a Švédsko.

Od 1. mája 2004 sa k dovtedajším pätnástim krajinám v rámci historicky najväčšieho rozšírenia pridali Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovinsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Cyprus a Malta a 1. januára 2007 sa Rumunsko a Bulharsko stali v poradí 26. a 27. členským štátom Európskej únie. Ostatným 28. členom EÚ je od 1. júla 2013 Chorvátsko.