Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

Baleárske ostrovy stopli nočný predaj alkoholu v turistických miestach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Týkajú sa oblastí Llucmajor, Palma a Calviá na Malorke a Sant Antoni de Portmany na Ibize. Úrady na týchto miestach zakázali predaj alkoholu v čase od 21:30 h do 08:00 h.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 11. mája (TASR) - Regionálna vláda zakázala nočný predaj alkoholu a sprísnila jeho konzumáciu na turisticky najviac vyhľadávaných miestach na španielskych ostrovoch Malorka a Ibiza. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Nové opatrenia sú súčasťou úsilia obmedziť nadmerné množstvo turistov. Týkajú sa oblastí Llucmajor, Palma a Calviá na Malorke a Sant Antoni de Portmany na Ibize. Úrady na týchto miestach zakázali predaj alkoholu v čase od 21:30 h do 08:00 h.

Pre tieto oblasti platí aj zákaz plavby tzv. párty lodí vo vzdialenosti menšej ako jedna námorná míľa (1852 m) od pevniny. Turisti nemôžu v týchto oblastiach z lodí vystupovať ani na ne nastupovať, skonštatoval denník Majorca Daily Bulletin.

Nová vyhláška baleárskej vlády rozširuje už existujúci zákon z roku 2020, ktorý zakázal tzv. happy hours (znížené ceny alkoholu v baroch v určitých časoch), organizované hromadné navštevovanie barov, ponuku dvoch alkoholických nápojov za cenu jedného, predaj alkoholu v obchodoch medzi 21:30 a 08:00 h a propagáciu "párty lodí" na určitých miestach.

Vláda už predtým varovala turistov, že budú pokutovaní za nevhodné správanie. Za pitie alkoholu na verejnosti, na ktorom sa podieľa veľký dav ľudí, a ktoré narúša spolužitie a pokoj hrozí pokuta vo výške 750 až 1.500 eur. V prípade vážneho porušenia zákazu môže byť pokuta navýšená až na 3.000 eur, informuje internetová stránka Canarian Weekly.

Starosta mesta Palma de Mallorca Jaime Martínez uviedol, že jedným z jeho cieľov je "napraviť necivilné správanie". Opatrenia budú platiť iba do 31. decembra 2027. Vláda vyjadrila presvedčenie, že neskôr už nebudú potrebné.