Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Počasie komplikuje dopravu, niekde si vyžiadalo aj obete

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Počasie má podľa predpovedí zostať naďalej veľmi chladné, v prvom týždni roka 2015 sa očakávajú snehové víchrice.

Balkán zasiahla vlna mrazivého počasia, hlásia najmenej 5 obetí

Sofia/Belehrad 30. decembra (TASR) - Najmenej päť mŕtvych si vyžiadala náhla vlna mrazivého počasia na Balkáne, ktorej súčasťou bola aj snehová víchrica v Bulharsku a Srbsku. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na úrady balkánskych štátov.

Po víkendovej silnej víchrici, ktorá priniesla mrazy hlboko pod nulou a husté sneženie, našli troch zamrznutých ľudí v Bulharsku a dvoch v Srbsku.

Na juhozápade Bulharska uviazli v snehu na neprejazdných vozovkách stovky áut a v oblasti mesta Vidin na severozápade ostali tisíce domácností bez elektriny, uviedli miestne médiá.

Aj v Srbsku bolo neprejazdných niekoľko ciest, pričom vietor vytváral na severovýchode krajiny záveje vysoké viac ako dva metre. Niektoré dediny nemali elektrickú energiu, oznámil úsek ministerstva vnútra pre núdzové situácie.

V Macedónsku v niektorých oblastiach prudko klesla teplota na mínus 20 stupňov Celzia. V niekoľkých odľahlých častiach krajiny zlyhali dodávky elektriny, informoval spravodajský portál 24sata.info.

V Bosne a Hercegovine zverejnila v médiách horská záchranná služba príručku prežitia pre ľudí v izolovaných oblastiach a radí im, čo robiť v prípade, že musia tráviť čas vonku.

V Chorvátsku bola najnižšia zaznamenaná teplota na západe, a to mínus 17 stupňov Celzia. V prístave Split na pobreží Jadranského mora klesla teplota pod bod mrazu prvýkrát za 651 dní, uviedli chorvátski meteorológovia a internetové vydanie novín Večernji List.

Počasie v regióne má podľa predpovedí zostať naďalej veľmi chladné, v prvom týždni roka 2015 sa očakávajú snehové víchrice.

Sneženie komplikuje prevádzku na letisku v Mníchove

Mníchov 30. decembra (TASR) - Pretrvávajúce sneženie výrazne narušilo plynulosť leteckej dopravy na letisku v Mníchove. Rozmary počasia si dnes vynútili zrušenie 45 štartov a pristátí v tomto vzdušnom prístave, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu letiska Roberta Wilhelma.

Sneženie komplikuje prevádzku na letisku v Mníchove.
Foto: TASR/AP Photo
Narušenie harmonogramu sa týka predovšetkým vnútroštátnych letov, ale aj niektorých európskych liniek.

Mníchovské letisko pri riadnej prevádzke odbavuje počas utorka takmer 1200 lietadiel, dnes je to vzhľadom na medzisviatočné obdobie o takmer 700 letov menej, preto aj omeškania nenadobúdali hrozivé rozmery, obvykle maximálne do 60 minút.

Špecialisti na odmrazovanie strojov a vytvorenie adekvátnych podmienok na štartovacích i pristávacích dráhach pracujú na letisku nepretržite 24 hodín.