Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Balkánske krajiny budú spolupracovať na koordinácii presunu migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sprísnenie pravidiel na hraniciach balkánskych krajín spomalilo migračný tok na tejto trase, v dôsledku čoho v Grécku uviazli tisíce ľudí.


Atény 1. marca (TASR) - Zástupcovia policajných zložiek krajín ležiacich na takzvanej balkánskej trase sa zhodli na spoločnej koordinácii migračného toku v tomto koridore, ktorou by sa mal zmierniť tlak na hranice medzi Gréckom a Macedónskom.

Predstavitelia Macedónska, Srbska, Chorvátska, Slovinska a Rakúska uviedli, že kontrola hraníc je kľúčová k tomu, aby sa zabránilo ich nezákonnému prekračovaniu, pričom však treba nechať prejsť tých, ktorí majú právo na žiadosť o azyl v krajinách EÚ.

Spoločné profilovanie migrantov je podľa nich dôležité na to, aby sa určilo, kto môže ísť ďalej.

"Nehovorili sme o kvótach, ale o tom, ako zabrániť zneužitiu," uviedol náčelník srbskej polície Vladimir Rebič, ktorého citovala agentúra AP. Varoval tiež, že nekontrolovateľný prílev migrantov predstavuje bezpečnostné riziko.

Sprísnenie pravidiel na hraniciach balkánskych krajín spomalilo migračný tok na tejto trase, v dôsledku čoho v Grécku uviazli tisíce ľudí.

Hlavná grécka odborová mediálna únia POESY odsúdila dnes rozhodnutie tamojšej ľavicovej vlády, ktorá zakázala vstup novinárom do všetkých registračných a tranzitných táborov v krajine. Únia zároveň vyzvala vládu na okamžité zrušenie tohto opatrenia. V tlačovom vyhlásení uviedla, že nemôže ospravedlniť obmedzovanie základných práv. Informovanie o migračnej kríze by podľa nej malo zahŕňať tiež životné podmienky v imigračných zariadeniach.

Vláda svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že vychádzalo z preplnenosti zariadení pre migrantov.