Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Baltimore má za sebou druhú noc rasovo motivovaných nepokojov

Násilie v uliciach Baltimoreu počas nepokojov po pohrebe Afroameričana Freddieho Graya v americkom Baltimore 27. apríla 2015. Gray zomrel na následky zranení chrbtice po tom, ako ho zatkla a transportovala polícia. Foto: TASR/AP

Nepokoje v Baltimore vyvolala smrť 25-ročného Afroameričana Freddieho Graya, ktorý po zatknutí v problémovej štvrti mesta 12. apríla utrpel pri prevoze do väzby poranenie miechy.

Baltimore 29. apríla (TASR) - V americkom meste Baltimore došlo v noci nadnes opäť k násilným zrážkam medzi políciou a demonštrantmi, ktoré podnietilo nedávne úmrtie mladého Afroameričana v policajnej väzbe.



Napriek novozavedenému zákazu vychádzania vyšlo do ulíc Baltimoru približne 200 protestujúcich, ktorí hádzali na policajtov fľaše, kamene, tehly a ďalšie predmety. Poriadková polícia rozvášnený dav rozohnala slzotvorným plynom a paprikovým sprejom, informovala agentúra AP.

Nepokoje v Baltimore vyvolala smrť 25-ročného Afroameričana Freddieho Graya, ktorý po zatknutí v problémovej štvrti mesta 12. apríla utrpel pri prevoze do väzby poranenie miechy. Neskôr upadol do kómy a 19. apríla zomrel v nemocnici.

Po pondelkovom pohrebe Freddieho Graya vypukli v tomto vyše 600-tisícovom meste, obývanom prevažne Afroameričanmi, najhoršie nepokoje od roku 1968, keď bol zavraždený bojovník za práva Afroameričanov Martin Luther King.



Okrem násilných zrážok medzi policajtmi a prevažne mladými černošskými demonštrantmi došlo v noci na utorok aj k rabovaniu obchodov, podpaľovaniu budov a áut.

V priebehu utorka panoval v Baltimore napriek pretrvávajúcemu napätiu relatívny pokoj, keďže miestne bezpečnostné zložky posilnili tisíce ďalších policajtov a príslušníkov Národnej gardy. Počas noci hliadkovalo v uliciach asi 1000 policajtov a 2000 členov gardy.

Od utorka platí v meste nočný zákaz vychádzania, a to od 22.00 h do 5.00 h miestneho času. Na školách bolo zrušené vyučovanie a domáci bejzbalový klub Baltimore Orioles rozhodol, že sa tohtotýždňový zápas odohrá bez účasti verejnosti, čo sa podľa agentúry AP stalo zrejme po prvý raz v 145-ročnej histórii bejzbalu.

Americký prezident Barack Obama v súvislosti s udalosťami v Baltimore vyzval policajné zložky vo všetkých štátoch USA, aby preskúmali primeranosť zásahov voči Afroameričanom podozrivým z trestnej činnosti. Zároveň odsúdil výtržnosti v najväčšom meste štátu Maryland a vyhlásil, že ľudia, ktorí sa tam dopúšťajú násilností, nie sú skutoční demonštranti, ale zločinci, a tak treba s nimi aj zaobchádzať.