Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pred cyklónom Mora evakuovali vyše milión ľudí z pobrežia Bangladéša

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Meteorológovia varovali, vietor by mohol v niektorých pobrežných oblastiach Bengálskeho zálivu, kde žijú milióny ľudí, spôsobiť vlnobitie dosahujúce výšku 1,2-1,5 metra

Dháka 30. mája (TASR) - V sprievode silného vetra a dažďa dorazil dnes ráno k juhovýchodnému pobrežiu Bangladéša cyklón Mora.

Prírodný živel udrel na pevninu okolo 06.00 h miestneho času (02.00 h SELČ) medzi rybárskym prístavom Cox's Bazar a mestom Čitágáon, pričom nárazy vetra dosahovali podľa bangladéšskeho meteorologického úradu rýchlosť 117 km/h, informovala BBC.

Úrady už vopred evakuovali viac ako milión ľudí z nízko položených pobrežných dedín. Očakáva sa, že cyklón zasiahne aj časti Indie a Mjanmarska.

Meteorológovia varovali, vietor by mohol v niektorých pobrežných oblastiach Bengálskeho zálivu, kde žijú milióny ľudí, spôsobiť vlnobitie dosahujúce výšku 1,2-1,5 metra. Úrady preto vyzvali všetky rybárske plavidlá, aby sa vrátili do prístavov a zostali ukotvené.

Bangladéš trápia cyklóny od apríla do decembra. V máji minulého roka zasiahol cyklón Roanu južné pobrežie krajiny, pričom zomrelo 20 ľudí a ďalších 500.000 muselo ujsť zo svojich domovov. Bleskové záplavy a výdatné dažde viedli k zosuvom pôdy v hornatých oblastiach, odkiaľ hlásili väčšinu obetí.