Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pád fabriky v Bangladéši si vyžiadal už 362 obetí

V Bangladéši sa v stredu zrútila fabrika. Záchranári pokračujú v pátraní po ľuďoch, ktorí mohli pád budovy prežiť. Foto: TASR/AP Photo

Polícia zatkla pri hraniciach s Indiou majiteľa zrútenej budovy.

Dháka 28. apríla (TASR) - Vláda v Bangladéši dnes oznámila, že tamojšia polícia zatkla majiteľa osemposchodovej budovy, ktorá sa minulý týždeň zrútila v meste Savar a zahynulo pri tom najmenej 362 ľudí a ďalších 2000 utrpelo zranenia.

Muža menom Sohel Rana, ktorý je majiteľom zrútenej budovy známej ako Rana Plaza, zatkli pri hraniciach s Indiou neďaleko hraničného prechodu Benapole a previezli ho späť vrtuľníkom do hlavného mesta Dháka.

Oznámenie uskutočnili miestne úrady aj prostredníctvom rozhlasových reproduktorov na mieste nešťastia, kde boli zhromaždené stále stovky ľudí sledujúcich záchrannú operáciu. Po oznámení zatknutia majiteľa budovy sa podľa agentúry AP na mieste rozoznel potlesk a piskot.

Bangladéšska polícia už v sobotu zatkla aj majiteľov dvoch odevných závodov, ktoré sídlili v zrútenej budove.

Zadržaní majitelia prevádzok sú podľa polícia podozriví z toho, že nútili zamestnancov pracovať aj po tom, ako sa na stenách budovy objavili veľké trhliny - deň pred jej stredajším zrútením v meste Savar pri Dháke.

Vlastník samotnej budovy je obvinený z použitia nevyhovujúceho stavebného materiálu, ako aj z postavenia troch poschodí stavby nelegálne.

Záchranári stále pokračovali v prácach v troskách budovy, kde hľadali telá obetí a ľudí, ktorí mohli tragédiu prežiť. Dnes sa im podarilo lokalizovať deväť nových ľudí, o ktorých vedia, že sú nažive. V sobotu záchranné tímy vytiahli 26 preživších.

Od stredajšieho pádu budovy v čase raňajšej nákupnej špičky vytiahli z trosiek najmenej 362 tiel a našli 2408 ľudí nažive.

Ide o najhoršie nešťastie, aké postihlo prekvitajúci odevný priemysel Bangladéša, ktorý krajine prináša 79 percent exportných príjmov. V budove sídlili okrem malých odevných prevádzok aj banka a niekoľko obchodov.

Odevné firmy rozhodli tento víkend zastaviť prevádzku viac než 4000 výrobní po celej krajine, keď demonštranti zablokovali počas protestov cesty.