Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Na pohrebe imáma sa napriek zákazu zúčastnili desaťtisíce ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polícia sa vopred dohodla s rodinou zosnulého imáma Džubajra Ahmada Ansárího, že sa na pohrebných obradoch v meste Sarail na východe Bangladéša zúčastní len 50 ľudí.

Dháka 18. apríla (TASR) - Desaťtisíce ľudí sa v sobotu zúčastnili v Bangladéši na pohrebe známeho moslimského imáma. Stalo sa tak napriek prísnym reštrikciám, ktoré majú zamedziť šíreniu nového koronavírusu, informovala agentúra AFP.

Polícia sa vopred dohodla s rodinou zosnulého imáma Džubajra Ahmada Ansárího, že sa na pohrebných obradoch v meste Sarail na východe Bangladéša zúčastní len 50 ľudí.

V meste sa však v niekoľkých vlnách zhromaždili tak početné davy ľudí, že ich polícia napokon nebola schopná regulovať.

Podľa organizátorov sa na pohrebe zišlo až približne 100.000 ľudí, čo potvrdil aj blízky spolupracovník bangladéšskej premiérky Hasíny Vadžídovej.

Polícia hovorí len o približne 10.000 účastníkov, píše agentúra DPA.

Populárny kazateľ, ktorý viedol vlastný islamský seminár a vystupoval aj v televízii, zomrel v piatok vo veku 55 rokov na zlyhanie srdca.

Zábery z pohrebného zhromaždenia vyvolali vlnu nevôle na sociálnych sieťach. "Zdá sa, že títo mullovia nás chcú všetkých vziať so sebou do neba," napísal jeden rozhorčený obyvateľ metropoly Dháka.

Bangladéš, ktorý má 168 miliónov obyvateľov, zaviedol 26. marca celoštátne obmedzenia pohybu a zhromažďovania osôb. V rámci reštrikcií sa môže na modlitbách v mešitách zúčastňovať maximálne päť osôb.

V sobotu počet nakazených koronavírusom v krajine vzrástol o vyše 300 na približne 2200. V Bangladéši doposiaľ potvrdili 84 úmrtí. Experti upozorňujú, že skutočný počet nakazených môže byť vyšší, kedže sa v krajine vykonáva len malé množstvo testov.