Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Zahraničie

OSN finančne prispeje na obnovu utečeneckých tábora v Bangladéši

Dobrovoľníci prichádzajú na pomoc s obnovou prístreškov pre utečencov Rohingov, ktorí zostali bez strechy nad hlavou po pondelkovom požiari utečeneckého tábora Rohingov v meste Balukhali, na juhu Bangladéša 24. marca 2021. Foto: TASR/AP

V preplnených táboroch v Bangladéši žije približne milión Rohingov, ktorí od roku 2016 utiekli pred prenasledovaním z prevažne budhistického Mjanmarska.

Dháka 25. marca (TASR) - Organizácia Spojených národov poskytne 14 miliónov dolárov na opätovné vybudovanie utečeneckých táborov v Bangladéši, ktoré zničil mohutný požiar a pripravil tak o útočisko tisícky príslušníkov moslimskej menšiny Rohingov. Informovala o tom agentúra DPA.

Požiar zasiahol štyri utečenecké tábory v Balukhali v bangladéšskom okrese Cox's Bazar, ktoré sa stali domovom stoviek tisícov Rohingov. Tí pred prenasledovaním utiekli zo susedného Mjanmarska. Pri nešťastí prišlo o život 15 ľudí a desiatky osôb utrpeli zranenia.

"Prideľujem 14 miliónov dolárov z fondu OSN pre núdzové situácie (UNCERF - United Nations Central Emergency Response Fund)  na pomoc pri obnove tábora a na zabezpečenie ďalších pohotovostných služieb pre desaťtisíce Rohingov postihnutých ničivým požiarom," napísal na Twitteri Mark Lowcock - vedúci Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí a núdzovej pomoci.

Finančné prostriedky pomôžu zabezpečiť vodu, potraviny a služby, pomoc v oblasti duševného a psychosociálneho zdravia. Vláda a dobrovoľníci už začali s podporou obetí a opravami prístreškov. Podľa odhadov ich oheň zničil približne 10.000 a viac ako 45.000 ľudí, prevažne Rohingov, bolo z tohto dôvodu vysídlených, uvádza OSN. Pondelňajší požiar zničil nemocničnú a inú kritickú zdravotnú, potravinovú a vzdelávaciu infraštruktúru. Obyvatelia hľadali útočisko v blízkych táboroch, prístreškoch a školských budovách.

"Rohingovia dnes potrebujú našu podporu viac než kedykoľvek predtým, pandémia pokračuje a blíži sa obdobie monzúnov," povedal Lowcock.

V preplnených táboroch v Bangladéši žije približne milión Rohingov, ktorí od roku 2016 utiekli pred prenasledovaním z prevažne budhistického Mjanmarska.