Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bangladéš postihol rozsiahly blackout

Zákazník kráča okolo predavačky v obchodnom dome počas blackoutu v Dháke Foto: TASR/AP

Dnešný obrovský výpadok dodávok elektriny v krajine je najhorší od roku 2007.

Dháka 1. novembra (TASR) - Bangladéš dnes zasiahol rozsiahly výpadok dodávok elektriny. Spôsobila ho "technická porucha" na prenosovom vedení zo susednej Indie, uviedol bez ďalších podrobností riaditeľ štátnej energetickej spoločnosti Power Grid Company of Bangladesh, ktorého citovala agentúra AP.

Podľa neho došlo k poruche krátko pred poludním miestneho času. Firma sa snaží preklenúť blackout výkonnými generátormi a zároveň pracuje na odstránení poruchy.

Denník Daily Star na svojej stránke uviedol, že väčšina doterajších pokusov obnoviť dodávky zlyhala. Elektrinu tak má iba niekoľko oblastí Bangladéša vrátane častí hlavného mesta Dháka.

Bangladéš začal dovážať elektrinu z Indie v októbri 2013 cez 400-kilovoltové prenosové vedenie, ktoré vedie z mesta Báharampur v indickom štáte Západné Bengálsko do mesta Bheramára v juhozápadnom Bangladéši.

Krajina tiež podpísala dohody s energetickými spoločnosťami v Japonsku, Číne, Malajzii a v Spojených štátoch o výstavbe ďalších elektrární a rozšírení energetickej infraštruktúry. Viac ako tretina zo 166 miliónov Bangladéšanov nemá prístup k elektrine.

Dnešný blackout v Bangladéši je najhorší od roku 2007, keď mohutný cyklón, ktorý pripravil o život asi 2500 ľudí, vyradil rozvodnú sieť na niekoľkých hodín.

Zákazník kráča v obchodnom centre počas výpadku elektriny v Dháke
Foto: TASR/AP