Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Bangladéš zakázal vydávanie hlavných opozičných novín Dainik Dinkal

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Inkriminované periodikum s názvom Dainik Dinkal, ktoré vychádzalo v bengálčine, bolo vyše tri desaťročia dôležitým hlasom Bangladéšskej nacionalistickej strany (BNP).

Dháka 20. februára (TASR) - Jediné noviny hlavnej bangladéšskej opozičnej strany prestali v pondelok vychádzať po tom, ako bol potvrdený vládny príkaz na pozastavenie ich vydávania, čo vyvolalo obavy o slobodu médií v tejto juhoázijskej krajine. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Aktivisti a zahraničné vlády – vrátane americkej – už dlho vyjadrujú znepokojenie nad úsilím bangladéšskej premiérky Hasíny Vadžídovej umlčať svojich kritikov, ako aj nad "plazivým autoritárstvom" tamojšieho politického režimu.

Inkriminované periodikum s názvom Dainik Dinkal, ktoré vychádzalo v bengálčine, bolo vyše tri desaťročia dôležitým hlasom Bangladéšskej nacionalistickej strany (BNP). Zamestnávalo stovky novinárov a tlačových pracovníkov.

Informovalo o udalostiach, o ktorých mainstreamové noviny – väčšinou ovládané provládnymi podnikateľmi – píšu len zriedka. Do tohto portfólia patrí aj časté zatýkanie aktivistov BNP a tisíce vykonštruovaných prípadov proti stúpencom strany.

Noviny uviedli, že okresné úrady v hlavnom meste Dháka vlani 26. decembra nariadili zastavenie ich vydávania, ale po podaní odvolania na Tlačovú radu, ktorej predsedá najvyšší sudca najvyššieho súdu, pokračovali vo svojej činnosti.

"Rada v nedeľu zamietla naše odvolanie a potvrdila príkaz okresného sudcu na zastavenie nášho vydávania," uviedol pre AFP šéfredaktor týchto novín.

V príkaze sa uvádza, že povolenie na tlač bolo zrušené po tom, ako Dainik Dinkal "porušil zákony o tlači a vydávaní". Dve novinárske odborové organizácie so sídlom v Dháke v spoločnom vyhlásení uviedli, že toto rozhodnutie je "odrazom potláčania opozičných hlasov".

Vadžídovej vláda s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb v januári nariadila zatvorenie 191 webových stránok, ktoré obviňuje z publikovania "protištátnych správ".

Svetový index slobody tlače (PFI) z roku 2022, zostavený organizáciou Reportéri bez hraníc (RSF), zaradil Bangladéš na 162. miesto, čo je horšia pozícia, akú majú v tomto hodnotení Rusko (155. priečka) či Afganistan (156. priečka).