Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Bangladéš zasiahla tropická cyklóna, vyžiadala si najmenej tri obete

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Miestny predstaviteľ uviedol, že troch ľudí zabili padajúce stromy. Najmenej desať ďalších osôb utrpelo zranenia. Evakuovaných bolo 273.352 osôb.

Dháka 25. októbra (TASR) — Najmenej tri obete na životoch si vyžiadala tropická cyklóna Hamoon, ktorá v stredu ráno udrela na juhovýchodné pobrežie Bangladéša. Úrady museli evakuovať takmer 274.000 ľudí. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Miestny predstaviteľ uviedol, že troch ľudí zabili padajúce stromy. Najmenej desať ďalších osôb utrpelo zranenia. Evakuovaných bolo 273.352 osôb.

Cyklónu sprevádzal silný dážď a vietor, v dôsledku čoho došlo na mnohých miestach k poškodeniu elektrického vedenia. Rozsah všetkých škôd zatiaľ nie je známy.

Bangladéšsky meteorologický úrad uviedol, že vietor dosahoval v oblasti pobrežných miest Čitágáon a Cox's Bazar v skorých ranných hodinách rýchlosť až do 104 kilometrov za hodinu. Cyklóna sa následne presunula ďalej do vnútrozemia, kde zoslabla.

Odborníci upozorňujú, že tropické búrky v tejto časti sveta sú intenzívnejšie v dôsledku klimatickej zmeny. Búrky taktiež sprevádza silnejší dážď a vietor, čo vedie k prívalovým povodniam a škodám na pobreží.

Počet obetí týchto búrok sa však v posledných rokoch znížil vďaka lepším predpovediam počasia a účinnejšiemu plánovaniu evakuácie.