Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Bangladéšsky súd zamietol návrh spochybňujúci islam ako náboženstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súd rozhodol, že navrhovatelia nemajú mandát na spochybnenie ústavného nariadenia.

Dháka 28. marca (TASR) - Bangladéšsky súd zamietol dnes návrh spochybňujúci postavenie islamu ako oficiálneho náboženstva tejto juhoázijskej krajiny. K rozhodnutiu prišlo 28 rokov po tom, ako bol tento návrh prvý raz predložený; 15 staršinovia ho podali v roku 1988, keď vtedajší vojenský líder Husajn Muhammad Eršád vyhlásil islam za štátne náboženstvo.

Súd rozhodol, že navrhovatelia nemajú mandát na spochybnenie ústavného nariadenia. Súd sa daným návrhom rozhodol zaoberať po vraždách najmenej štyroch sekularistických blogerov, ku ktorým došlo minulý rok, a zabití dvoch kňazov v aktuálnom roku údajnými radikálnymi islamistami, informuje agentúra DPA. Proti návrhu v piatok protestovali v Dháke tisícky ľudí.

Viac než 90 percent zo 160 miliónov obyvateľov Bangladéša sú moslimovia, kým zvyšok tvoria hinduisti, budhisti a kresťania. Sekularizmus bol zavedený ako štátna doktrína v roku 1971, keď sa Bangladéš po krvavom konflikte osamostatnil od Pakistanu. Zmenou ústavy v roku 1988 bol však sekularizmus opäť nahradený islamom ako štátnym náboženstvom.