Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Banksy sa stal čestným občanom ukrajinského mesta Irpiň

Umelecké dielo britského pouličného umelca Banksyho je v utorok 6. decembra 2022 vidieť na budove zničenej ruskou armádou medzi troskami pokrytými snehom v Borodyanke, Kyjevská oblasť, Ukrajina. Foto: TASR/AP

Jedna z nástenných malieb vznikla aj v meste Irpiň: zobrazuje mladú gymnastku, ako cvičí so stuhou.

Kyjev/Londýn 9. decembra (TASR) - Britský umelec známy ako Banksy sa stal čestným občanom ukrajinského mesta Irpiň. Na svojom kanáli na platforme Telegram o tom v piatok informoval primátor mesta Olexandr Markušyn. TASR správu prevzala zo stanice BBC.

Po stiahnutí sa ruských okupačných vojsk z Kyjevskej oblasti sa na múroch viacerých bombardovaním a ostreľovaním zničených budov v niektorých tamojších mestách objavilo sedem grafitov, ktoré štýlom pripomínajú Banksyho štýl.

Výtvarník neskôr potvrdil svoje autorstvo zverejnením fotografií svojich diel z Ukrajiny na Instagrame. Miestni obyvatelia sa pre médiá vyjadrili, že Banksy na nich nepracoval sám, ale s tímom.

Jedna z nástenných malieb vznikla aj v meste Irpiň: zobrazuje mladú gymnastku, ako cvičí so stuhou. Autor ju pritom napasoval tak, aby špičkou nohy stála na okraji diery, ktorá v múre mestskej budovy zostala po ostreľovaní.

"Takto (Banksy) upozornil svetové spoločenstvo na rozsah zničenia Irpiňa a svojím dielom zvečnil históriu boja a ideu jeho znovuzrodenia," napísal Markušyn.

Irpiň je mesto v Kyjevskej oblasti, ktoré sa stalo jedným z miest, kde ruské jednotky podľa výpovedí očitých svedkov zabíjali a popravovali civilistov.