Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Banksyho dielo vydražili za rekordných takmer 17 miliónov libier

Na snímke zo 7. mája 2020 je dielo britského streetartového umelca Banksyho s názvom „Game Changer“ pri ktorom sa fotografujú zdravotníci vo všeobecnej nemocnici v anglickom Southamptone. Dielo Banksyho na počesť úsilia zdravotníkov počas pandémie nového koronavírusu vydražili v utorok 23. marca 2021 v aukčnom dome Christie's v Londýne za rekordnú sumu 16.75 milióna libier (19,4 milióna eur). Foto: TASR/AP

Táto maľba má byť podľa Banskyho symbolom nádeje a znázorňuje osobnú poctu tým, ktorí naďalej bojujú proti koronavírusovej pandémii.

Londýn 23. marca (TASR) - Dielo britského streetartového umelca Banksyho na počesť úsilia zdravotníkov počas pandémie nového koronavírusu vydražili v utorok v aukčnom dome Christie's v Londýne za rekordnú sumu 16.75 milióna libier (19,4 milióna eur). Informovala o tom agentúra AFP.

Výťažok z diela s názvom "Game Changer" (Ten, čo mení pravidlá) bude venovaný charitatívnym organizáciám britskej Národnej zdravotnej služby (NHS). Maľba bola predaná za sumu 14,4 milióna libier plus náklady, čo je dosiaľ najvyššia suma, za akú bolo Banksyho dielo predané.

Výsledná suma výrazne prekonala odhadovanú cenu diela 2,5 až 3,5 milióna libier. Licitátor ocenil "neuveriteľné gesto" Banksyho, ktorý sa rozhodol výnos z diela darovať zdravotníckym úradom.

Anonymný umelec s prezývkou Banksy toto dielo vytvoril vlani v máji počas prvej pandémie COVID-19 v nemocnici v anglickom meste Southampton. Čierno-biela maľba zobrazuje malého chlapca v tričku a nohaviciach na traky, ktorý kľačí na zemi vedľa košíka s hračkami, kde ležia odložení superhrdinovia ako Superman či Batman. Tých chlapček nahradil novou hrdinkou - bábkou zdravotnej sestry, ktorú drží v ruke. Tá je oblečená v zdravotníckej uniforme s červeným krížom a tvár jej zakrýva ochranné rúško. Podobne ako Superman má zdvihnutú ruku.

Táto maľba má byť podľa Banskyho symbolom nádeje a znázorňuje osobnú poctu tým, ktorí naďalej bojujú proti koronavírusovej pandémii.