Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Už druhé banské nešťastie za dva dni v Číne stálo aspoň 11 životov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V ranných hodinách otriasla explózia šachtou bane v juhočínskej provincii Kuej-čou, informovala agentúra Sinchua. V čase nešťastia sa v bani v meste Sung-che nachádzalo 19 ľudí.

Peking 27. novembra (TASR) - Najmenej 11 ľudí zahynulo dnes pri druhom banskom nešťastí, ktoré postihlo Čínu za uplynulé dva dni. V ranných hodinách otriasla explózia šachtou bane v juhočínskej provincii Kuej-čou, informovala agentúra Sinchua.

V čase nešťastia sa v bani v meste Sung-che nachádzalo 19 ľudí. Ako uviedla agentúra AP, informácie o zdravotnom stave ôsmich preživších neboli bezprostredne známe a príčina výbuchu sa vyšetruje.

Dvadsaťštyri baníkov zahynulo pri výbuchu a následnom požiari v podzemí v uhoľnej bani na severovýchode Číny aj v stredu. Ďalších 52 baníkov utrpelo zranenia, väčšina z nich ťažké popáleniny.

Vládny Čínsky národný úrad pre uhlie hlásil za rok 2013 celkovo 1067 úmrtí pri 604 nehodách v baniach, čo je o 23 percent menej než v roku predtým. Pred desaťročím presahovala ročná bilancia 6000 úmrtí.

Pokles obetí prišiel súčasne so stabilizáciou dopytu po uhlí v čase spomalenia rýchleho hospodárskeho rastu Číny.