Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Banské nešťastie na severe Ruska si vyžiadalo 36 obetí

Zachránení banníci. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie dnes uviedlo, že v bani Severnaja pretrváva riziko opakovaných výbuchov.

Moskva 29. februára (TASR) - Banské nešťastie, ku ktorému došlo vo štvrtok minulý týždeň na severe Ruska, si vyžiadalo spolu 36 obetí na životoch, informovala dnes podľa agentúra RIA Novosti ruská banská spoločnosť Severstaľ. V Komijskej republike, na ktorej území sa baňa nachádza, bol vyhlásený trojdňový smútok. Dnes sa vo Vorkute konala aj panychída za prvými štyrmi obeťami, s ktorými sa prišlo rozlúčiť niekoľko tisíc ľudí.

Medzi obeťami je päť banských záchranárov, jeden zamestnanec uhoľnej bane a 30 baníkov, z ktorých 26 zahynulo pod závalom.

Spoločnosť Severstaľ dnes informovala, že predbežne vylúčila zlyhanie ľudského faktora alebo nedostatočné technické vybavenie ako príčinu prvého výbuchu v bani Severnaja vo Vorkute.

Špeciálna komisia sa na základe vyšetrovania uzniesla, že príčinou výbuchu, ku ktorému došlo v hĺbke 748 metrov, boli zrejme geologické faktory. V čase výbuchu sa v šachte nachádzalo 110 ľudí, z ktorých 80 sa podarilo dostať na povrch.

Oficiálne miesta hovoria, že ide o najhoršie banské nešťastie v Rusku za posledných niekoľko rokov. Na odstraňovaní jeho následkov sa podieľa vyše 600 ľudí.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie dnes uviedlo, že v bani Severnaja pretrváva riziko opakovaných výbuchov, preto sú tam akékoľvek práce dočasne pozastavené a špecialisti robia v nešťastím zasiahnutej šachte nepretržitý monitoring zloženia plynov.

Banská spoločnosť Vorkutaugoľ predpokladá, že likvidácia následkov havárie v Severnej by podľa predbežných odhadov mohla trvať 2,5-3 mesiace. V pláne je baňu izolovať a potom z nej vstrekovaním dusíka vytlačiť kyslík. Pôvodné plány na jej zaplavenie vodou sa realizovať nebudú, približuje RIA Novosti.

Vorkuta je mesto so zhruba 60.000 obyvateľmi, ležiace za severným polárnym kruhom na najkrajnejšom severovýchode európskej časti Ruskej federácie v Komijskej republike.