Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Banského magnáta v Číne popravili za účasť na organizovanom zločine

Liou Chan na súde Foto: CCTV

Popravili ho spolu s jeho mladším bratom Liou Wejom a troma ďalšími osobami v spojitosti s predmetnými obvineniami.

Peking 9. februára (TASR) - Čínske justičné úrady popravili dnes magnáta v oblasti banského priemyslu Liou Chana za to, že stál na čele gangu organizovaného zločinu. Ako píše agentúra DPA, 48-ročného podnikateľa obvinili z vraždy, vydierania a ilegálneho obchodu so zbraňami, ktorý prevádzkoval vyše 20 rokov.

Popravili ho spolu s jeho mladším bratom Liou Wejom a troma ďalšími osobami v spojitosti s predmetnými obvineniami. Liou bol spájaný s Čou Pinom, synom bývalého bezpečnostného šéfa vládnucej Komunistickej strany Číny, ktorého rodina je momentálne vyšetrovaná úradmi vo veci obvinení z úplatkárstva.

Liou na seba upútal medzinárodnú pozornosť po tom, ako jeho spoločnosť Hanlong Group so sídlom v provincii S'-čchuan zlyhala v pokuse o multimiliardové dolárové prevzatie austrálskej banskej spoločnosti Sundance. Obchodnými záujmami spoločnosti sú tiež energia, financie, nehnuteľnosti a bezpečnosť.

Hanlong Group vlani dostala pokutu vo výške 42 miliónov eur za využívanie falošných dát na získanie bankových pôžičiek. Liou patril s majetkom 568 miliónov eur medzi 1000 najbohatších Číňanov.