Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Barack Obama znova otvorí úrad pre uzavretie väznice na Guantáname

Väznica Guantánamo Foto: TASR/AP Photo

Úrad uzatvorenia Guantánama povedie právnik Clifford Sloan, ktorý má rozsiahle skúsenosti s prácou pre vládu.

Washington 17. júna (TASR) - Americký prezident Barack Obama si zvolil popredného washingtonského právnika za nového osobitného vyslanca ministerstva zahraničných vecí pre zrušenie väznice na základní Guantánamo na Kube.

Vládni predstavitelia oboznámení s rozhodnutím pre tlačovú agentúru Associated Press (AP) povedali, že Úrad uzatvorenia Guantánama povedie právnik Clifford Sloan, ktorý má rozsiahle skúsenosti s prácou pre vládu. Úrad pôvodne uzavreli v januári.

Oficiálne oznámenie o vymenovaní Sloana sa očakáva v priebehu dnešného dňa, uviedli zdroje pod podmienkou anonymity. Pôjde o súčasť plnenia Obamovho prísľubu opätovne oživiť snahy o zatvorenie kontroverznej väznice.

Sloan pôsobil na vysokých postoch vo vládach demokratov i republikánov a v súčasnosti je partnerom vo washingtonskej právnickej firme, dodáva AP.

Obhajcovia zadržaných teroristov požadujú nahliadnutie do tajných spisov

Na snímke z 26.júna 2006 skontrolovanej americkou armádou väzeň stojí pri oplotení v areáli väznice s najvyšším stupňom ostrahy v Tábore 5 na základni Guantanámo.
Foto: TASR/AP
Obhajcovia piatich väzňov obvinených z plánovania teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001 požiadali o nahliadnutie do tajných spisov vypracovaných predstaviteľmi Medzinárodnej komisie Červeného kríža (ICRC), ktorí navštívili obžalovaných v americkom väzenskom zariadení Guantánamo na Kube. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Záležitosť bola jednou z desiatok na procesnej listine pred týždňovým vypočúvaním, ktoré sa začína dnes. To predchádza súdnemu procesu s údajným plánovačom útokov Chálidom Šajchom Muhammadom, ktorý čelí hrozbe trestu smrti. Obžalovaní sú aj ďalší štyria ľudia, obvinení z podpory a výcviku únoscov lietadiel.

Delegáti ICRC uskutočnili viac ako 90 návštev väzenia od jeho otvorenia v januári roku 2002. V zariadení sa nachádzajú osoby, ktoré boli zajaté počas protiteroristických akcií USA v zahraničí. Inšpekcie delegátov ICRC sú zaručené Ženevskými konvenciami, ktoré stanovujú humánne zaobchádzanie so zajatcami počas konfliktov.

Obžalovaní z útokov z 11. septembra 2001, ako aj približne ďalší desiati väzni, ktorých predtým zadržiavali v tajných väzniciach Ústrednej spravodajskej služby (CIA), sú umiestnení oddelene od zvyšných väzňov Guantánama v sekcii s maximálnym stupňom stráženia, známej ako Tábor č. 7.

Obhajcovia chcú vidieť záznamy delegátov ICRC týkajúce sa podmienok v zmienenom tábore a uistiť sa, že ich klientom nezabraňujú v príprave na súdny proces. Záznamy o zaobchádzaní s obžalovanými by mohli priniesť aj poľahčujúce okolnosti, ktoré by ich v prípade usvedčenia uchránili pred popravou. Muži sú obvinení z terorizmu, únosu lietadiel a zabitia 2976 ľudí.